Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Duurzame bloemen: Willine plukt ze uit haar eigen tuin

‘Het creëren van een bloemstuk is de beloning voor het vele werk dat ik erin stop’

Wie wordt er nu niet blij van een mooie bos bloemen op tafel? Willines liefde voor bloemen en planten gaat verder dan een bosje uit de winkel: ze heeft haar eigen pluktuin, waar ze bloemen kweekt om zelf te plukken. ‘Zelf bloemen kweken is duurzamer en leuker dan wanneer je geïmporteerde bloemen uit de winkel koopt.’

Deel:

Mijn liefde voor de natuur heb ik van mijn moeder en oma. Zij waren vroeger altijd in de tuin bezig. Mijn moeder had vaak stekjes en daar ben ik ook mee gaan experimenteren. Toen ik met mijn gezin in mijn huidige huis kwam te wonen, kregen we een tuin met veel meer ruimte. De vorige bewoners hadden al veel en mooie planten in de tuin gezet; ook planten die ik nog niet kende. Ik had nu alle ruimte om nieuwe dingen uit te proberen en ging me verdiepen in het plukken van bloemen uit eigen tuin.

Duurzame sport

Boeket met junibloemen
Boeket met junibloemen.

Toen ik in 2019 een bloemschikcursus volgde om meer basiskennis op te doen, viel het me tegen dat de bloemensector helemaal niet zo duurzaam is. Bloemen worden vaak kunstmatig opgekweekt, wat veel energie kost en waarbij ook giftige stoffen worden gebruikt. Het gebruik van steekschuim en ander plastic is handig voor een mooi bloemstuk, maar wilde ik wel op deze manier met de natuur omgaan? Hoe meer ik me erin ging verdiepen, hoe kritischer ik werd.

Mijn pluktuin is een bloemenverzameling die nooit af is.

Bovendien was het best duur om voor die cursus elke week veertig stelen mee te nemen. Ik besloot te proberen of materiaal uit mijn eigen tuin ook geschikt was. Dat bleek heel goed te gaan. Op een gegeven moment werd het een soort sport voor me: wanneer ik bij de bloemist loop, kijk ik vooral naar wat ik in mijn eigen tuin zou willen planten en wat ik zou kunnen uitproberen.

Willine heeft ook een pluktuin op het dak
Willine heeft ook een pluktuin op het dak.

Wanneer ik toch iets koop in een tuincentrum, doe ik dat vaak uit de koopjeshoek. Daar staan planten die nog prima zijn, maar die niemand wil kopen, omdat ze niet mooi en perfect genoeg zijn.”

Creativiteit en inspiratie

“Ik vind vooral het creatieve gedeelte van werken met mijn bloemen leuk. Wanneer ik door mijn tuin loop, ben ik altijd op zoek naar mooie combinaties van bloemen om een bloemstuk te maken. Mijn pluktuin is een bloemenverzameling die nooit af is. Omdat de seizoenen wisselen, kun je eindeloos experimenteren met verschillende kleuren en bloemsoorten. Wanneer ik een boeket heb gemaakt, geeft het me extra veel voldoening dat ik het hele groeiproces heb meegemaakt: van zaaien tot plukken.

Het kweken van mijn eigen bloemen heeft me een stuk geduldiger gemaakt.

Ook houd ik erg van fotograferen. Ik maakte al veel foto’s van mijn bloemen, maar deed er niets mee. Dat vond ik zonde, dus ik besloot mijn foto’s te delen op Instagram (@plukbloem) en mijn website (plukbloem.nl), waar ik ook tips deel om te plukken uit eigen tuin. Ik vind het heel leuk dat ik nu ook anderen kan inspireren en dat ik met mensen in contact kom die mij weer helpen.”

Kleine stapjes

Boeket met novemberbloemen
Boeket met novemberbloemen.

“Hoe meer ik met de natuur bezig ben, hoe meer ik besef dat ik het niet zelf in de hand heb. Kijk maar naar de krokussen: ze groeien vaak op plekken waar je ze het vorige jaar niet gepoot hebt, doordat mieren ze verder verspreiden. Daar kun je boos om worden, want wij als mensen willen alles vastleggen en besturen, maar uiteindelijk is het niet aan ons en zijn we een stuk afhankelijker van de natuur dan we denken. Het kweken van mijn eigen bloemen heeft me een stuk geduldiger gemaakt. In de toekomst hoop ik mijn inspiratie voor het kweken van je eigen plukbloemen ook fysiek te kunnen delen. Je kunt nooit helemaal duurzaam leven, maar wel kleine stapjes maken. Als we dat allemaal doen, wordt de wereld er uiteindelijk beter op.

Willines tips om je eigen bloemen te kweken

  • Zaai bloemenzaden volgens de verpakking. Veel soorten kunnen in mei direct op de plaats van bestemming gezaaid worden
  • Kies voor een zonnige plek in je tuin
  • Kies voor kleine hoeveelheden van veel soorten
  • Zaai in juli soorten die snel tot bloei komen (bijvoorbeeld zinnia en zonnebloemen)
  • Geef regelmatig water
  • Haal slakken weg bij je jonge planten
  • Pluk wanneer de knoppen net open zijn of wanneer een derde deel van de knopjes open is (bij pluimen)
  • Hang ook wat bloemen te drogen zodat je in de winter ook nog aan de slag kunt
  • Pluk in de ochtend of de avond en zet de bloemen direct op water
  • Vergeet ook de vaste planten niet: hier kan je ook veel materialen van gebruiken
  • Poot biologische voorjaarsbollen in het najaar voor plezier in de lente

Headerfoto: Nikeline Vreeke (@niqniq_fotografie)

Voor nog meer informatie over het kweken van je eigen plukbloemen en een encyclopedie kun je een bezoekje brengen aan Willines website
. Op Instagram deelt Willine regelmatig foto’s van haar bloemen en de bloemstukken die ze creëert.

Lees ook: DIY: Maak een mooi pinksterboeket om weg te geven

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--