Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GroenGelovig

in beweging voor Gods schepping

GroenGelovig 2021

Op 28 en 29 mei is GroenGelovig er weer, het grootste christelijke evenement rondom duurzaamheid in Nederland. In een interactieve online bijeenkomst denken we aan de hand van het thema Aarden na over hoe je herstel en recht brengt aan Gods schepping. Laat je in verschillende webinars inspireren en ga in gesprek over onze zorg voor de aarde.

In de week van 31 mei – 3 juni bieden alle initiatiefnemers van GroenGelovig ook webinars aan rondom het thema Aarden. GroenGelovig is een initiatief van Micha Nederland, EO, Tearfund, Kerk in Actie, GroeneKerken, ChristenUnie, CGMV, Christen Contact Agrarisch (CCA), A Rocha en Laudato Sí-werkgroep Nederland.

Marieta van Driel (side-kick van GroenGelovig-presentator Kefah Allush) vatte het op NPO Radio 5 zo samen: ‘Ik vind het mooie aan GroenGelovig dat het je inzicht geeft in het grote plaatje én je praktische tips krijgt: hoe kan ik het nou in mijn dagelijks leven doen?’

Ga naar de website GroenGelovig

De presentatie van het evenement is in handen van EO-presentator Kefah Allush. Wat heeft Kefah zelf met 'groen'? Dat laat hij zien in deze video's:

Inspirerende verhalen van de sprekers:

Ruth Valerio

Ruth_Valerio

‘Wij christenen zouden bekend moeten staan om onze duurzame levensstijl’

Govert Buijs

Govert-Buijs

'Onze economie heeft een transformatie nodig met een nieuwe balans tussen mens en natuur'

Abt Bernardus

Abt Bernardus

'Ik geef mijn leven aan deze gemeenschap'

Bettelies Westerbeek

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Buurttuin in een achterstandswijk: 'Hier vallen verschillen weg'

Gera van den Berg

Gera-van-den-berg

'De afwasmachine komt er bij ons niet in'

Paul Schenderling en Matthias Olthaar

Matthias Olthaar en Paul Schenderling

Matthias Olthaar en Paul Schenderling schreven een boek over eerlijk handelen

Reisgenoten

Reisgenoten

Johan ter Beek vertelt over ‘Reisgenoten’

Martine Vonkprijs

Dit jaar wordt de eerste Martine Vonkprijs uitgereikt aan een organisatie, project of individu die zich vanuit geloof inzet voor een zorgzame omgang met de schepping. De organisaties die samenwerken in GroenGelovig willen op deze manier milieudeskundige Martine Vonk gedenken. Daarnaast willen ze met deze prijs inspireren tot nieuwe stappen naar een eerlijke, groene wereld. Martine Vonk was gedurende haar leven op talloze manieren actief op het snijvlak van geloof en zorg voor de schepping. Ze was betrokken bij verschillende organisaties die GroenGelovig organiseren. Vonk overleed op 14 november 2019 op 45-jarige leeftijd.

Martine_Vonk

Gesprekken met Martine Vonk

Martine Vonk was te gast in verschillende tv-programma's van de EO. Zoals Andries, Het Vermoeden met Marleen Stelling, De Nieuwe Dag en Minella Meets (een samenvatting van dit gesprek is te lezen bij Eva). Zij was ook betrokken bij het crossmediale programma Melk en Honing met o.a. een duurzaamheidstest aan huis.

Inspirerende portretten van 'groene gelovigen'

Meer over Groene Kerken:

'Elke kerk een Groene Kerk'
Steeds meer kerken groen
Toolkit voor duurzaam kerkbeheer

TimZingt

TIM_Zingt_diversiteit

TimZingt zal een wrap-up met een knipoog geven van het evenement. Hij is o.a. bekend van zijn columns in Visie.

Interessant om te luisteren:

Marianne_Thieme-16x9

'Het is het belangrijkste thema van deze tijd: klimaatverandering', zegt Marianne Thieme, mede-oprichter en jarenlang leider van de Partij voor de Dieren, in De Ongelooflijke Podcast. Welke rol speelt het geloof in haar duurzame leven? Ook opvallend: niet-religieuze mensen die zich inzetten voor de dieren en de aarde komen vroeg of laat toch met de grote vragen in aanraking, is haar ervaring. 'De vragen naar het begin en het einde.'