Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Het meest duurzame kledingstuk ligt al in je kast’

5 tips voor het creëren van een duurzame kledingkast

Willeke (25) zou je een echte ‘duurzaamheidsinfluencer’ kunnen noemen. Ze heeft een passie voor duurzame en tweedehands kleding en wil vrouwen helpen en inspireren om bewuster met kleding om te gaan. Haar droom? Samen de kledingindustrie weer tot een eerlijke industrie maken. Ze is de oprichter van BFAY, een website waar alles rondom dit thema te vinden is. Voor Eva geeft ze vijf tips hoe je zélf een duurzame kledingkast kunt samenstellen.

Deel:

“Al zolang ik mij kan herinneren ben ik gek op mode en kleding”, vertelt Willeke. “Dat begon als kind door barbies te stylen en kleding voor ze te ontwerpen en later door moodboards maken, modetijdschriften lezen, maar ook: heel veel kleding shoppen. Als echte koopjesjager was ik gek op goedkope kleding en liet ik de sale nooit aan mij voorbijgaan.”

Dat lijkt haaks te staan op waar je je nu mee bezig houdt?

“Ja, zeker. Een aantal jaren geleden was ik nog helemaal niet bezig met duurzame kleding. Totdat ik erachter kwam hoe de kledingindustrie echt in elkaar zit. Het kijken van de documentaire 'The True Cost’ opende mijn ogen. De slechte werkomstandigheden waarin onze kleding wordt gemaakt raakten mij enorm. Nieuwe kleding kopen bij merken die hier aan bijdragen voelde niet meer goed meer. En zo begon mijn reis naar duurzamer kleding kopen.”

Wat is duurzame kleding?

“Duurzaamheid is een breed begrip, wanneer noem je iets eigenlijk duurzaam? Een kledingstuk kan op verschillende manieren duurzaam zijn. Is het geproduceerd onder goede en veilige werkomstandigheden? Is er rekening is gehouden met natuur en milieu? Heeft iedereen in het productieproces een leefbaar loon ontvangen?”

“En duurzaam blijft een lastige term: een kledingstuk dat in Europa is geproduceerd, hoeft niet per se duurzaam te zijn. En buiten Europa betekent niet gelijk dat het om fast fashion gaat. Als een merk dierlijke materialen gebruikt, is dit niet per se slecht, en vegan is ook niet altijd even duurzaam. Duurzame merken zijn te herkennen aan hun inzet om voor mensen, dieren en de planeet te zorgen. Ze hebben niet alleen mooie woorden, maar vaak vind je ook rapporten, verslagen en/of beeldmateriaal op hun website die hun woorden onderbouwen.”

Duurzame merken zijn te herkennen aan hun inzet om voor mensen, dieren en de planeet te zorgen

Waarom is het belangrijk om duurzame kleding te kopen?

“Winkels die volhangen met nieuwe collecties volgens de laatste trends, webshops waar je spotgoedkoop leuke kleding kunt scoren, de ene na de andere korting of sale...Dat lijkt mooi, maar helaas zit er toch een prijskaartje aan deze kleding. De echte prijs wordt betaald door de mensen die deze kleding maken, vaak onder zeer slechte werkomstandigheden en tegen veel te lage lonen. De kledingindustrie is verantwoordelijk voor heel wat menselijk leed en is daarnaast ook nog eens één van de meest vervuilende industrieën op aarde.”

Wat zijn je tips voor als je niet weet waar je moet beginnen?

1. Duik in je kledingkast

"Voordat ik tips ga geven over duurzamer kleding kopen, duiken we eerst de kledingkast in. Het gezegde ‘het meeste duurzame kledingstuk ligt al in je kast’ is namelijk helemaal waar, zelfs als het om fast fashion kleding gaat. Zorg goed voor de kleding die je al hebt en draag het zo vaak mogelijk. Dit is de meest duurzame manier om met je kleding om te gaan.

Daarnaast is het belangrijk om bij elke seizoenswisseling (herfst/winter naar lente/zomer en andersom) je kledingkast op te ruimen. Dit geeft overzicht en zo weet je gelijk weer wat je allemaal hebt. Kleding die je niet meer draagt, niet meer past of niet meer leuk vindt, kan je beter uit je kast halen. Zo creëer je een overzichtelijke kast met alleen maar kleding die jij graag draagt. De kleding die je wegdoet, kun je het beste weggeven of verkopen. Kleding die versleten of kapot is, kun je in de kledingbak stoppen. Na deze opruimbeurt kun je bepalen wat je nodig hebt voor het aankomende seizoen. Door het maken van een wensenlijst bega je minder snel impulsaankopen en miskopen. Sla je wishlist op in je telefoon zodat je hem altijd bij je hebt tijdens het shoppen."

Door het maken van een wensenlijst bega je minder snel impulsaankopen en miskopen

2. Kledingstijl ontdekken

"Een goede tip die je helpt bij het shoppen, is om te weten wat jouw kledingstijl is. Dit is handige informatie die miskopen kan voorkomen. Denk bij jouw stijl aan materialen die je fijn vindt zitten, kleuren die je goed staan en pasvormen die passen bij jouw figuur.

Een leuke manier om je kledingstijl verder te ontdekken is door het maken van een moodboard. Dit kun je fysiek doen door plaatjes uit tijdschriften te knippen, maar ook door op Pinterest een moodboard te maken. Verzamel outfits en afbeeldingen die jij leuk vindt en aanspreken. Nadat je dit hebt gedaan, zie je veel beter wat jouw stijl is, bijvoorbeeld door een kleur, pasvorm of item die vaak terugkomt."

3. Merken onderzoeken

"Bij welke merken shop jij graag? En weet je hoe duurzaam die merken zijn? Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf uit te zoeken. Met de website of app van Good on You kom je er heel gemakkelijk en snel achter hoe een merk scoort op duurzaamheid. Je hoeft alleen maar de merknaam in te vullen en dan zie je meteen hoe duurzaam een merk is. Er wordt gekeken naar drie aspecten: planet, people en animals. Elk merk krijgt ook een score, variërend van 'We Avoid' tot 'Great'. Hiermee heb je een goede richtlijn om te bepalen of je bij een bepaald merk wil shoppen, of dat je misschien liever op zoek gaat naar duurzamere alternatieven."

Een leuke manier om je kledingstijl verder te ontdekken is door het maken van een moodboard

4. Duurzaam kleding kopen

"Duurzame kleding wordt vaak geassocieerd met een hoog prijskaartje. En dat begrijp ik, duurzame kledingmerken zijn vaak duurder dan fast fashion merken. Dit komt omdat er gebruik wordt gemaakt van duurzame materialen en iedereen in het productieproces een eerlijk en leefbaar loon krijgt. Dit zorgt al snel voor een hogere prijs. Bedenk wel dat deze kleding van veel betere kwaliteit is en langer meegaat. Het is dus echt een goede investering.

Ben je nog niet bekend met duurzame merken? Gelukkig zijn er genoeg websites en webshops waar je diverse duurzame modemerken kunt leren kennen, zoals Sophie Stone, Project Cece of Shop Like You Give a Damn. Een van mijn persoonlijke favorieten is ARMEDANGELS. De kleding is kwalitatief, comfortabel en tijdloos. Daarnaast ben ik fan van de sneakers van VEJA, je kan ze overal mee combineren en zien er heel leuk uit.

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende duurzame kledingmerken dat er voor bijna alle kledingstijlen en maten wel iets te vinden is. Het 'geitenwollensokkenimago' dat duurzame kleding ooit had, is echt verleden tijd."

5. Tweedehands kleding

"Zeg je betaalbaar en duurzaam, dan zeg je tweedehands kleding. Zelf ben ik groot fan van tweedehands kleding. Het is tegenwoordig op veel plekken verkrijgbaar. Online is Vinted een goede plek om tweedehands te shoppen, het aanbod is enorm. Daarnaast ga ik graag naar kringloopwinkels en rommelmarkten. Het is soms even zoeken, maar dan kom je wel echte pareltjes tegen.

Ik mix zelf nieuwe items van duurzame merken met tweedehands kleding. Zo koop ik graag basics bij duurzame merken en koop ik meer trendgevoelige kleding, zoals jasjes en blazers, vaak tweedehands. Door het te mixen heb je een ruime keuze in stijlen en blijft het ook nog eens betaalbaar. Mag je dan nooit meer iets bij een fast fashion-keten kopen? Van mij wel! Het is alleen belangrijk dat je dit heel bewust doet. Als je een keer iets tegenkomt wat je echt graag wil hebben en vaak gaat dragen, dan is dat prima. Alle stappen die we met elkaar zetten zorgen voor bewustwording en veranderingen in de kledingindustrie. Elke keuze die jij maakt kan bijdragen aan een stapje in de goede richting. En dat hoeft echt niet perfect!"

Op de website BFAY vind je regelmatig nieuwe inspiratie en tips voor duurzame kleding.

Foto: Sanne van Pinxten Fotografie

--:--