Icon--search Icon--video Icon--play Icon--pause Icon--twitter Icon--facebook Icon-navIcon Icon--arrowLeft Icon--arrowRight Icon--audio Icon--photo icon--tag Icon--radio icon--contact volume-off Icon--volume-up

De ideale Goot500-kandidaat

Een doorsnee dag uit het leven van Henk, de weldoener

Er zijn zóveel mensen die goed doen – in het groot en in het klein – dat het nog knap lastig kan zijn om iemand te nomineren. Voor wie twijfelt, is er vanaf nu ‘De Henk-meetlat’. Zie je drie of meer overeenkomsten tussen het verhaal van jouw Goot500-kandidaat en dat van Henk hieronder, dan is er een match!

In zijn duurzaam gebouwde tiny home struikelt Henk bijna over restanten van de vega-barbecue voor de minderbedeelden uit zijn straat. Die liep wat uit de hand: halverwege de avond sloeg een gezette en hevig getatoeëerde man Henk in zijn gezicht omdat het bier op was. Henk keerde zijn andere wang toe, waarop de man nóg eens uithaalde. Toen waren Henk’s wangen op. Hij wilde een nieuw kratje bier halen, maar het was al niet meer nodig: de sfeer was verziekt, en iedereen droop af.

Voor wie twijfelt, is er vanaf nu ‘De Henk-meetlat’

Toch stapt Henk deze morgen weer fris en fruitig met zijn beste beentje uit zijn van sloophout vervaardigd bed. Zijn moeder zei het altijd al: ’s avonds een onbaatzuchtige weldoener die zich onvermoeibaar inzet voor zijn naaste, ‘s ochtends een onbaatzuchtige weldoener die zich onvermoeibaar inzet voor zijn naaste.

Met zijn vintage koffiemolentje maalt Henk een bakje duurbetaalde maar eerlijke koffiebonen, vandaag uit Ethiopië. Terwijl hij zijn ogen uitwrijft, overdenkt hij de komende dag: na het ontbijt een ochtendje ijverig kleding sorteren bij het Leger des Heils, terwijl hij tijdens de pauzes een luisterend oor biedt aan de daklozen uit de omgeving die daar gratis koffie komen drinken; daarna met zijn hart van goud een boek voorlezen aan eenzame bejaarden, dan met compassie lunchen met een groep weduwen en wezen, om vervolgens ’s middags belangeloos de nodige bruggen te slaan tussen de Marokkaanse gemeenschap in zijn wijk en de middenstand aldaar.

Uiterlijk om vier uur is het racen naar de Natuurwinkel om inkopen te doen voor zijn meest recente project: ‘Koken voor Kanslozen’. Na de afwas zal hij zich hopelijk op tijd aansluiten bij de demonstratie van een groep gelijkgestemden tegen de overkill aan vervuilende auto’s in de binnenstad, onder het motto: ‘Doe iets – fiets!’ In een verloren uurtje kan hij zich met hart en ziel inzetten om de statusloze vluchtelingen die recent een pand in zijn stad hebben gekraakt warm welkom te heten, als het even kan met meer passie dan ooit.

Kortom: Just a normal day at the office!


Tekst: Wilfred Hermans

Deel dit artikel: