Icon--search Icon--video Icon--play Icon--pause Icon--twitter Icon--facebook Icon-navIcon Icon--arrowLeft Icon--arrowRight Icon--audio Icon--photo icon--tag Icon--radio icon--contact volume-off Icon--volume-up

De nominatie van Gert-Jan Segers

'Can en Halici vonden verzoening in de omhelzing van een honderdjarige'

Voor het Goot500-magazine zoeken we 500 mensen die de wereld een beetje mooier en beter maken. Wie inspireert jou en verdient een plekje op deze lijst? Politicus Gert-Jan Segers nomineert Sinan Can en Ara Halici.

“Sinan Can en Ara Halici maakten voor de VARA de indrukwekkende serie ‘Bloedbroeders’ en reisden daarvoor naar Oost-Turkije; daar waar ooit Armeniërs woonden totdat zij verjaagd en vermoord werden. De reis was beladen. Turkse Nederlander Sinan Can en Armeense Nederlander Ara Halici zochten samen het antwoord op de grote vraag: was er ooit een genocide?

‘Ja’, zo erkende ook de Turks-Nederlandse Sinan. Het leidde ertoe dat na uren praten zelfs een honderdjarige overlevende van de Armeense genocide hem in de armen kon en wilde sluiten.

Indringend was het beeld dat de vertaling van de Turks-Armeense tolk daar stokte. Hij was in tranen. Can en Halici waren op zoek naar verzoening en vonden die in de omhelzing van die honderdjarige. Dat moment, waarbij de waarheid op tafel komt en er recht kan plaatsvinden, is indrukwekkend en ontroerend. Ze zijn daarin een voorbeeld en verdienen een plaats in de Goot 500.”

Deel dit artikel: