Icon--search Icon--video Icon--play Icon--pause Icon--twitter Icon--facebook Icon-navIcon Icon--arrowLeft Icon--arrowRight Icon--audio Icon--photo icon--tag Icon--radio icon--contact volume-off Icon--volume-up

Waarom ik Shane Claiborne nomineer

Amerikanen zeggen niet voor niets: 'Shane Claiborne-again'

De redacteuren die meewerken aan de Goot500 vertellen wie ze hebben genomineerd en waarom.

Het was de zomer van 2012 en we gingen het niet doen. Mijn vrouw en ik waren net gevraagd om te gaan wonen in een woongemeenschap in Delft, om ons daar in te zetten voor een 'prachtwijk', maar zeiden nee. We gingen verhuizen naar Amersfoort, dichter bij mijn werk, en dus weg uit Delft.

Jammer
Dat vonden we wel een beetje jammer, want zo'n woongemeenschap leek ons prachtig. Je leven delen met andere christenen, samen iets betekenen voor de omgeving waar je woont: het kwam dicht bij ons ideaal als het gaat om christen zijn.

Shane Claiborne was een belangrijke inspiratiebron voor dat ideaal. Zijn boek Hoe Jezus de wereld op zet (en mijn leven ook) leerde ons dat Jezus volgen allereerst betekent dat je dat je Zijn liefde omzet in daden. Hij inspireerde ons met zijn irresistible revolution, de revolutie van kleine daden. Met zijn hart voor de naaste, zijn radicale vormgeving van het geloof.

Maar we deden het niet.

Vet accent
Die zomer gingen we zoals gewoonlijk naar het Flevo Festival. En warempel, Shane Claiborne was er gastspreker. Met zijn vette, Zuidelijke accent en kenmerkende rastahaar vertelde hij over Jezus' liefde, over rechtvaardigheid, over leven delen. En raakte hij opnieuw ons hart.

Toen we thuiskwamen, was het besluit snel genomen. We deden het toch.

Beste beslissing
Nu wonen we ruim drie-en-een-half jaar in woongemeenschap Taste!. Met kleine daden proberen we iets van God te laten proeven in onze buurt: liefde voor eenzamen, hulp voor hulpelozen, schoonheid op een plek waar weinig schoonheid te vinden is. Het is de beste beslissing uit ons leven geweest, een avontuur met Jezus dat ons blijft verrassen.

En we zijn niet de enigen die Shane Claiborne heeft geïnspireerd. Er is in Amerika zelfs een term voor: Shane Claiborne-again (een grappige woordspeling op 'born again', wedergeboren). Kleine groepjes christenen die Jezus volgen door lief te hebben in daden.

Daarom nomineer ik Shane Claiborne voor de Goot500.

Tekst: Pieter-Jan Rodenburg

Deel dit artikel: