Boekrecensies

Eva's agenda

'Moeilijkste boek ooit geschreven' (5 sterren) 

“Schrijven over Auschwitz is als het betreden van heilige grond,” zegt Joel C. Rosenberg in het nawoord bij de indrukwekkende roman De ontsnapping. “In veel opzichten is dit het moeilijkste boek dat ik ooit heb geschreven.” Rosenberg, via vaderskant afstammeling van gevluchte Russische Joden, vertelt in De ontsnapping over een Joodse verzetsman en een protestantse predikant, die om hun moedige daden in concentratiekamp Auschwitz terechtkomen. Vervolgens ondernemen ze de nog veel moediger poging om datzelfde kamp te ontvluchten en de buitenwereld te vertellen over de gruwelen die er plaatsvinden.

De ontsnapping, Joel C. Rosenberg, vert. Connie van de Velde. Uitgeverij Mozaïek, ISBN 9789023994732, E-book: ISBN 9789023996583, E 21,90 


Voor de sterke vrouw
(5 sterren) 

Elke vrouw heeft haar onzekere momenten en als je op zo'n moment ook nog Spreuken 31 leest, zakt de moed je in de schoenen. Niet doen!, zegt Marike de Reuver met dit 'lieve' boekje. Jij bent namelijk al een sterke vrouw. Een boek om eerst zelf te lezen en vervolgens weer cadeau te doen aan die andere sterke vrouw.
Een sterke vrouw zoals jij!, Marike de Reuver. Uitgeverij Ark Media, ISBN 9789033817441, E 5,95
 

Slavernij (4 sterren) 

Sarah en Angelina Grimké waren de twee eerste vrouwelijke vertegenwoordigers van de beweging voor afschaffing van slavernij. Ook behoren zij tot de eerste grote Amerikaanse feministische denkers. Schrijver Sue Monk Kidd ging met deze feiten aan de slag en mengde ze met fictie en zo ontstond het boek Witte vleugels, zwarte vleugels. In het boek wordt het meisje Hetty cadeau gedaan aan Sarah, die elf jaar is geworden. Sarah weigert. Al jong komt ze in opstand tegen de slavernij en dat is moeilijk in het aristocratische milieu waarin ze opgroeit. Een prachtige roman die je in één adem uitleest. Noot: goed om te weten dat er een enkele keer wordt gevloekt. Overigens wel 'functioneel' geschreven, want de slavin in kwestie is door de vele vernederingen haar geloof kwijtgeraakt.
Witte vleugels, zwarte vleugels, Sue Monk Kidd, Vert. Monique de Vre . Uitgeverij The house of books, ISBN 9789044344967, E 19,95

 
Grijp die kans (4 sterren) 

'Een Bijbelse handreiking voor de opvoeding van tieners', staat er op de cover van het boek De kansrijke jaren geschreven. God geeft bijzondere kansen als het om de opvoeding van tieners gaat en daar gaat dit boek over! In dit boek wordt gebruikgemaakt van de Statenvertaling en dat kan even 'wennen' zijn als je deze niet vaak leest.
De kansrijke jaren, P.D. Tripp. Uitgeverij De Banier, ISBN 9789033617713, E 19,95 


Thuiskomst
(4 sterren)

Wanneer haar vader het verzoek krijgt om terug te keren naar zijn familie, moet Rowena haar eenvoudige, vertrouwde leven in Kentucky achter zich laten. In Pennsylvania wacht haar een groot landgoed en een rijke familie, waardoor haar leven voor altijd zal veranderen. Ze komt terecht in een nieuwe wereld vol etiquette, diners en bals, waar ze zich met hulp van haar goede vriend James Sackett probeert thuis te voelen. Dit boek neemt je mee naar de wereld van de society in de 19e eeuw. Rowena is een mooie, jonge vrouw, met eigenzinnige opvattingen over haar nieuwe leven. Het is boeiend om te lezen hoe ze omgaat met de hooggespannen verwachtingen van haar familie.

De thuiskomst van Rowena, Laura Frantz. Vert. Anneke Gijsbertsen. Uitgeverij Voorhoeve, ISBN 9789029723596, E 22,50

Deel dit artikel: