Bonusvragen aan Hans 't Hart

Eva & Adam

Bonusvragen aan Hans 't Hart

Hans ’t Hart (Hoogvliet, 1962) studeerde psychologie in Leiden en werd trainer en relatietherapeut. In 2005 emigreerden hij en zijn vrouw Rita, die orthopedagoge is, naar Canada, maar na een paar maanden moesten ze noodgedwongen terugkeren naar Nederland. Met zijn bureau Triple Impact richt hij zich op het herstellen van relaties en op coaching. Samen met Rita organiseert hij relatieweekenden.

Wat was de grootste eye-opener tijdens de relatietherapie van jou en Rita?
“Veel mannen willen er wel graag zijn voor hun vrouw, maar ze weten niet hoe. Er zijn principes die een man kan leren. Waardoor ze wel kunnen bieden wat je graag zou willen. Vrouwen hebben doorgaans niet door hoe ongelofelijk de kloof is tussen hoe zij denken en hoe mannen denken. Een man denkt totaal anders dan een vrouw. Die wereld van je partner moet je echt leren kennen. Nieuwsgierigheid leren. Als er kinderen komen, stappen vrouwen soms in een overlevingsmodus, waarin ze vergeten te investeren in hun eigen vent. Ze hebben een baan, ze zijn druk met de kinderen en met de hobby’s van de kinderen, en nemen te weinig tijd om te investeren in kwaliteit van de relatie.”

Hoe houd jij de relatie met je vrouw leuk?
“Wij maken elk jaar een lijstje met: hoe wil jij verrast worden, dit jaar? Wat zijn de dingen die ik kan doen dit jaar waardoor jij je geliefd voelt? Het gevaar van dat soort tips is: als het niet goed zit, zijn het trucjes. Wil je het goed houden, zorg dan voor elkaars emotionele huishouding. Neem de tijd voor elkaar, en luister met aandacht naar wat de ander zegt. Niet meteen reageren in de oplossende sfeer, maar luisteren en terugkoppelen. ‘Ik hoor je zeggen dat...’ ‘Begrijp ik dat...?’ ‘Als je dat zo zegt, kan ik me goed voorstellen dat...’ Als je partner zich gezien voelt, wordt een relatie ook leuker.”

Jij zegt: ‘if you spot it, you’ve got it. Als je je ergens aan ergert, is de kans groot dat jij zelf ook zoiets doet. Waar kun jij je aan ergeren?
“Ik erger me bijvoorbeeld in het verkeer. Als mensen op de linkerbaan blijven rijden terwijl ze veel te langzaam rijden. Maar van de week reed ik op de meest linkse baan, terwijl ik besefte dat ik naar rechts moest om af te slaan, en ik manoeuvreerde mezelf tussen de auto’s door naar rechts. Rita zei: ‘Wat is dit asociaal!’ En ze had gelijk." 

Wat is jouw hoop voor over tien jaar?
“Ik hoop dat we dan een soort relatieschool hebben. Dat er een plek is waar mensen kunnen leren hoe ze een relatie goed kunnen houden. Wat me erg aan het hart gaat, is dat mensen vaak niet weten wat hun overkomt als het misgaat in een relatie. Terwijl er gewoon allerlei wetmatigheden zijn. En als je die niet kent, zit je heel erg mis.” 

Deel dit artikel: