Bonusvragen aan Ronald Koops

Eva & Adam

Bonusvragen aan Ronald Koops

Corien Oranje is jeugdboekenschrijver, blogger en nieuwsgierig op het onbeschaamde af. In Eva & Adam vraagt ze leuke, interessante Nederlandse mannen het hemd van het lijf. Deze keer is muzikant en journalist Ronald Koops aan de beurt.

Hoe kwam je op het idee voor die stilteconcerten?
“Ik was op een bijeenkomst van Graham Kendrick, een Engelse worship leader. Hij zei: ‘In mijn kerk in Engeland zijn we klaar met altijd maar lawaai en licht op het podium. Af en toe doen we een dienst met alleen maar een akoestische gitaar, zonder versterking.’ Tijdens die bijeenkomst liet hij zien hoe hij dat deed: hij liet iemand een psalm uitzoeken en bedacht er ter plekke akkoorden en een melodie bij.  Als ik een tekst lees, heb ik hetzelfde als Graham Kendrick: dan voel ik als het ware wat voor akkoorden, wat voor melodie, wat voor instrumenten erbij horen. Ik heb een aantal psalmen uitgekozen over bepaalde thema’s: hoop, lijden en berouw bijvoorbeeld, en die heb ik op melodie gezet. Opwekking is heel mooi, maar ik mis wel eens de diepte, het waarom, het lijden.”

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt op een concert?
“In Maastricht kwam er vóór het concert een man naar me toe, en die zei: ‘Ja, ik weet ook niet wat ik hier doe, ik moest mee van mijn vrouw; ik vind het maar onzin, zo’n stilteconcert.’ Heel eerlijk.
Aan het eind van de avond kwam hij weer naar me toe. Hij zei: ‘Ik ben diep geraakt, ik heb voor het eerst in jaren gehuild. Ik heb besloten dat ik mijn leven anders ga indelen. Dat ik meer de stilte ga zoeken, meer tijd met God ga doorbrengen.’”

Hoe heb je Annelies leren kennen?
“Wij studeerden allebei aan de CHE en we zaten allebei op een studiegroep waarin we een boek van Larry Crabb bespraken. Het was geen liefde op het eerste gezicht, maar we hadden wel meteen een klik. Zij woonde vlak bij de wijk waar ik woonde, dus ik bracht haar altijd thuis, en we stonden steeds langer te praten bij de lift als ik haar thuis bracht. Ze woonde in een huis met andere meiden, en ik durfde niet zo goed zomaar te bellen. Soms liet ik expres wat bij haar liggen, dan kon ik haar bellen en er even langs gaan. En dan zei zij: ‘Wil je koffie?’ En dan zaten we weer een avond te kletsen. Zo is het begonnen.”

Wat vind je zo aantrekkelijk aan haar?
“Ze is ontzettend betrouwbaar. We zijn heel verschillend – ik houd van optreden, zij wil absoluut niet op de voorgrond staan, om een voorbeeld te noemen – maar we lachen om dezelfde dingen. We zijn verliefd op elkaar geworden om de persoon die we zijn, niet om wat we doen. Zij werkt in de ouderenzorg en de kinderopvang, daar moet ik niet aan denken, maar ik vind het leuk dat het bij haar past. En ze is een geweldige moeder. We hebben dezelfde visie over veel dingen. Daarnaast heeft ze erg mooie ogen en een lieve lach.”

Hoe houden Annelies en jij het leuk?
“Dat is een uitdaging, nu de oudste twaalf is en steeds later naar bed gaat. We hebben op de Alpha-cursus geleerd om minimaal één avond in de week voor ons samen te plannen. Dan zijn we allebei thuis, en dan doen we geen dingen die moeten, maar we lezen een boek lezen of kijken een filmpje of zo.”

Wat moeten wij weten over mannen? Heb je een tip?
“Dat we meer kwetsbaar zijn of willen zijn, dan we toegeven. Als je als vrouw het hart van een man weet te vinden en je communiceert op dat niveau met elkaar, dan zijn de gesprekken mooier en dieper. Dat geldt overigens ook voor mannen onderling.”

Wat is jouw guilty pleasure?
“Ik hou heel erg van lezen, en ik lees veel boeken over mediaopvoeding. Maar ik vind het ook heerlijk om ’s avonds in bed een boek van Lynn Austin te lezen. Gewoon een pageturner waarbij je niet te veel hoeft na te denken.”

Wat zou jij aan Jezus willen vragen?
“Ik zou willen vragen waarom het zo lang zou hebben geduurd dat hij terugkwam. Ik geloof dat God alles in zijn hand heeft, maar soms word ik overrompeld door het lijden in de wereld. Ik weet: als Hij terugkomt, is het allemaal over.  
Maar ik zou hem als eerste ontzettend bedanken dat Hij er is. Als ik mijn geloof niet had, en mijn hoop op de toekomst, dan zou ik er echt depressief van worden. Christenen maken net zo veel ellende mee als niet-christenen. Maar wij hebben hoop. En wij kunnen Gods vrede ontvangen als we die nodig hebben.” 

Deel dit artikel: