Bonusvragen aan Wim Hoddenbagh

Eva & Adam

Bonusvragen aan Wim Hoddenbagh

Hoe kwam je erbij om je baan op te geven voor de 4e Musketier?

“Ik was al heel lang bij de 4e Musketier betrokken als vrijwilliger, als spreker, en Henk Stoorvogel vroeg me of ik hem zou willen opvolgen. Ik heb er lang over nagedacht, en kwam tot de overtuiging dat ik het moest gaan doen. Het is deels roeping, deels gewoon een baan. De 4e Musketier is een mooie organisatie, we hebben een visie van gerechtigheid die meeslepend is – maar het is ook gewoon hard werken.”

Wat vond je vrouw ervan?

“Die was er eerder uit dan ik. Zij had al snel het idee dat we het moesten doen. Ze zag hoe ik daar was, hoe ik me er als een vis in het water voelde, dat het werk me lag. En tot die tijd had ik twee banen: mijn baan in politiek Den Haag, waar ik me honderd procent voor inzette, maar daarnaast ook het preken in kerken en mijn inzet binnen de 4e Musketier, waar ik me óók honderd procent voor inzette. Dat zorgde voor best veel druk op het gezin. Dat moest niet te lang duren.”

Als je zo’n survivalweekend doet, ga je dan zelf ook elke keer weer heel diep?

“Elke meter die de deelnemers afleggen leggen wij ook af, vaak zelfs dubbel. Heel bewust. Dat is iets wat we van Jezus leren: Hij ging door alles heen waar wij doorheen gaan. En dus worstelen we elk karakterweekend opnieuw in de Ardennen tegen de stroom door die rivier , liefst voor de troepen uit. En in Noorwegen lopen we dwars door de sneeuw. Er zitten zware momenten in, momenten waarop je baalt. Maar door die weekenden weet ik, ook in het gezin en in de opvoeding: voorbij de vermoeidheid zit altijd weer leven, weer extra ruimte. Je gaat er doorheen en je vindt nieuwe energie.” 

Moet ik mijn man overhalen om naar een Karakterweekend te gaan?

“Nee. Het concept is zo sterk dat je mannen niet over moet halen. De verhalen spreken voor zich. Het is mooi en gaaf, maar we hebben er nooit al te veel reclame voor gemaakt, en de weekenden zijn altijd overboekt.

Maar als hij gaat, zal hij het heel gaaf vinden! Ik zou het vooral doen met een paar vrienden, zodat je op de terugweg in het vliegtuig elkaars verhalen kunt horen.

In het begin van het weekend hebben veel deelnemers zoiets van: hier had ik nooit aan mee moeten doen, wat een weggegooid geld. Maar gaandeweg ontstaan er vriendschappen. Die vriendschap is voor ons net zo belangrijk als bidden en bezig zijn met de Bijbel. Aan het eind is er een geweldige maaltijd, en dan beginnen de verhalen. En op zondagochtend, tijdens het slotmoment, hoor je getuigenissen van mannen die vertellen hoeveel het met ze gedaan heeft.

Trouwens, er zijn wel veel mannen die komen omdat ze door hun vrouw zijn aangemeld, en dat is altijd erg leuk. Er zijn mannen geweest die op de startdag in driedelig pak verschenen, midden in de wildernis. ‘Ik dacht dat ik naar een soort mannendag ging.’”

Hoe ziet jouw perfecte vakantie eruit?

“Dat is altijd een combinatie van rust, veel lezen, lekker wandelen. We gaan naar Luxemburg of Zwitserland, maar het hoeft allemaal niet te heftig. We bekijken ’s avonds met een wijntje of de volgende ochtend pas wat we willen doen.”

Wat heeft je vader je meegegeven?

“Mijn vader heeft me een aantal keer meegenomen op vakantie naar Denemarken. Ik mocht een vriend meenemen, en we gingen naar een camping, lekker kanovaren en zwemmen, maar we begonnen elke ochtend met bijbelstudie. We lazen dan een stukje uit Efeziërs, Romeinen, Jesaja, we bestudeerden dat. En dan vroeg mijn vader: ‘Stel dat je hierover zou moeten preken, wat zou je dan willen overbrengen? Welke boodschap zou je anderen mee willen geven?’ Dat is heel vormend voor me geweest. Ik heb van mijn ouders liefde meegekregen voor de Bijbel, voor overbrengen van de boodschap van de Bijbel in gewone taal.”

Wat is jouw tip voor de Eva-vrouwen?

“Kijk niet naar je man, kijk niet naar de mannen om je heen, laat je niet door hen leiden. Verlang van je man geen perfectie. Kijk naar Jezus. Hij is de perfecte mens, vol van liefde, vol van genade.”

Wat zou jij willen veranderen in de kerk?

“Voor veel mensen is de kerk geen vriend maar een vijand. Dat komt vaak omdat het hart uit de kerk is weggesneden. Doordat Jezus niet meer als vriend wordt ervaren. Veel mensen hebben via Eva, de 4e Musketier of via conferenties het evangelie leren begrijpen, ze hebben de genade geproefd. Maar als ze daar in de kerk iets over vertellen, krijgen ze te horen: ‘We zitten hier niet te wachten op die evangelische invloeden.’ De mooie, levensveranderende uitwerking van het evangelie wordt niet herkend. Als ik iets zou kunnen veranderen, dan zou ik Jezus in de kerk willen brengen. Waar Jezus is, is ruimte voor genade, liefde en voor imperfectie.” 

Wat is je hoop voor over vijf jaar?

“Ik heb me tot nu toe vaak gevoeld als Alice in Wonderland. Ik heb altijd dingen mogen doen die groter zijn dan waar ik op voorbereid was. Gea en ik hebben ook tegenslag meegemaakt in het leven – Gea is ernstig ziek geweest – maar God heeft ons altijd meer gegeven dan we gewenst hebben. En daardoor wens ik niet zo heel veel. Ik zou graag een gelukkige vader van mijn gezin blijven. Impact maken op mijn omgeving. Jezus uitstralen.”

Deel dit artikel: