Maak je eigen tandpasta!

Teunie Luijk

Maak je eigen tandpasta!

In Eva 10 geeft Teunie Luijk tips over eigenwijs huishouden. Zelf brood bakken, naaien, groenten kweken én je eigen verzorgingsmiddelen maken! Op Facebook mocht jij kiezen welk recept we delen en hier is die dan: Teunies tandpastarecept.

Zelf tandpasta maken is gemakkelijk en zó veel beter dan de 'rommel' met onuitsprekelijke ingrediënten uit de winkel! Heb je weleens de ingrediëntenlijst achter op de tube tandpasta bestudeerd? Grote kans dat je daar zelfs 'suiker' terugvindt. Is dat niet raar? Suiker op je tanden smeren? En dan nog het omstreden fluor, wat in bijna elke tandpasta zit. Dat kan echt veel beter, veiliger en goedkoper. 

Het allersimpelste is om een tipje van je natgemaakte tandenborstel in een potje met baksoda te dopen. Baksoda is een voor mij onmisbaar keukeningrediënt. Het is eigenlijk een rijsmiddel en is onder heel veel namen te koop: bicarbonaat, maagzout, zuiveringszout, baking soda, enzovoort. Je kunt het bij de drogist of apotheek kopen, maar ook online. In een grotere verpakking is het uiteraard goedkoper. Je kunt er zoveel mee doen, dat een grote verpakking best op komt. Je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken om er deodorant of schoonmaakmiddel mee te maken. Google er maar eens op.
 
Poetsen met baksoda is simpel en goedkoop. Maar het is niet lekker. Het is heel zout. Houd je meer van een frisse mintsmaak? Dan maak je met de baksoda een pasta met mintsmaak:

Neem twee eetlepels kokosolie. Maak die au bain marie vloeibaar. Los er anderhalve eetlepel baksoda in op. Voeg een paar druppeltjes etherische olie (bijvoorbeeld munt) aan toe. Doe het mengseltje in een potje en laat stollen. Klaar is Klara!

Deel dit artikel: