Rondje dromenland

Dromen doe je elke nacht diverse keren. Jaja, óók als je voor je gevoel droomloos hebt liggen tukken. Wat weten we eigenlijk over dromen? We verzamelden een zwerm bizarre, verrassende en grappige droomweetjes voor je.

Waarom?!
Waarom dromen we eigenlijk? De geleerden zijn er nog niet uit. Sommige denken dat we zo onze dagelijkse belevenissen verwerken. Andere hebben het over het ordenen van informatie. Weer andere zien dromen als ‘afval van de geest’. Volgens droomprofessor Douwe Draaisma blijven ’s nachts delen van ons brein wakker, zodat er allemaal associaties, herinneringen en andere beelden door ons hoofd gaan. Onze hersenen proberen vervolgens uit die chaos toch nog een lopend verhaal te maken. Die theorie verklaart volgens hem het beste waarom dromen enerzijds chaotisch kunnen zijn, terwijl er evengoed een zekere orde in zit.

Droom-app
Psycholoog Richard Wiseman lanceerde een speciale droom-app voor de iPhone: ON. Het idee is dat je door middel van soundscapes je dromen beïnvloedt. Deze soundscapes reageren op de bewegingen die je maakt tijdens de derde en vierde fase van je slaap, de rem. Achteraf schrijf je een rapport over je dromen en levert dat in bij Wiseman. Inmiddels is de gratis app al een half miljoen keer gedownload en heeft Wisemans onderzoeksgroep tien miljoen droomrapporten binnengekregen. (Bron: Knack)

Nachtmerrie
Het woord nachtmerrie is een verzamelterm voor ‘angstwekkende droomervaringen’. In de psychologie/psychiatrie wordt daarvan tegenwoordig maar één type omschreven: ‘De droom die door zijn angstwekkende inhoud de slaper wakker laat schrikken en daarna goed herinnerd wordt.’ Apart: in slaaplaboratoria komen nachtmerries vrijwel niet voor. Waarom niet is onduidelijk. 

In de bios
Waar komt Het monster van Frankenstein vandaan? De schrijfster van gelijknamige boek kwam via een droom op het idee. En ook de regisseur van Terminator had zijn filmconcept – en daarmee zijn wereldwijde doorbraak – aan een droom te danken. Christopher Nolan, regisseur van de kaskraker Inception – waarin mensen via dromen andermans ideeën stelen – vond (hoe kan het ook anders) inspiratie voor de film in zijn eigen dromen.  

Deel dit artikel: