‘Zij is de dromer, ik kijk of die dromen haalbaar zijn’

‘Zij is de dromer, ik kijk of die dromen haalbaar zijn’

Visie interviewde Ton en Minella van Bergeijk, voordat Minella hoofdredacteur van Eva werd.   Ton en Minella Bergeijk zijn dertien jaar getrouwd. Ze zijn beiden relatiemanager: Ton op de Christelijke Hogeschool Ede, Minella bij de Marriage Course (Alpha Nederland). Twee relatiemanagers, dat klinkt als het perfecte huwelijk: “Na de zoveelste ruzie over het huishouden besloten we maar een schoonmaakster te nemen.”

Ton:

“Met Minella heb ik een Zuid-Amerikaanse vrouw in huis met het bijbehorende temperament. Toen haar moeder met Kerst hier was en met onze kinderen door de kamer danste, dacht ik: aha, nú snap ik het. 

Onze relatie is nooit saai, we hebben veel lol. Ik ben redelijk afwachtend, terwijl Minella altijd snel en duidelijk is in wat ze zegt. Dat is niet altijd makkelijk. Ik houd van structuur, Minella wil die structuur nog weleens doorbreken. Tegelijkertijd: als zij de draad even kwijt is, houd ik het overzicht. Zij is de dromer, ik kijk of die dromen haalbaar zijn.

Minella vindt het huishouden belangrijk, terwijl het voor mij het sluitstuk is. Aan het eind van een dag zie je precies wie die dag thuis was met de kinderen: ik zorg dat alles reilt en zeilt, maar tegelijkertijd kan het huis ontploft zijn. Dat zou Minella nooit gebeuren. Wat het huishouden betreft zijn we honderd procent verschillend. Als Minella terugkomt van een buitenlandreis, zeg ik de laatste dag tegen de kinderen: ‘Jongens, we gaan even keihard opruimen en daarna naar de McDonald’s!’ Dan moet het huis weer mama-proof worden. Na de zoveelste ruzie over het huishouden besloten we maar een schoonmaakster te nemen, haha...

Natuurlijk heb ik weleens gebaald van iets wat Minella over ons vertelde tijdens haar praatje op een huwelijkscursus. Een voorbeeld? Liever niet, m’n moeder leest de Visie! Andersom kan ik het wel zeggen: het is bij ons altijd een strijd om op zondag bijtijds in de kerk te zijn. Maar als Minella dienst heeft als oudste, is ze perfect op tijd! Toen ik dat eens vertelde, zat een collega van haar in de zaal… Dat vond ze niet zo leuk.”

Minella:

“Als wij op conferenties over relaties praten, hebben we het altijd over intimiteit, passie en commitment. Dat laatste zit bij ons wel goed; verder zitten we vooral aan de passie-kant – we kunnen samen onwijs genieten en er gebeurt altijd wel iets. Tons huwelijk zou rustiger zijn als hij een niet-Colombiaans meisje had gekozen, haha! We moeten wel uitkijken dat we de intimiteit niet vergeten. Ik vind het eigenlijk best lekker dat onze relatie niet voorspelbaar is.

Ton is de stabiele factor. Het is heel relaxed dat ik altijd op hem kan terugvallen. Ik noem hem weleens Postbus 51, hij geeft overal wijze raad voor – gevraagd en ongevraagd. Soms wil ik gewoon mijn verhaal vertellen en hoef ik geen oplossing, maar dan geeft hij die tóch. Of hij gaat gelijk voor me googelen, terwijl ik nog praat. Dat haat ik helemáál, haha!

We moesten best wennen aan elkaars grenzen, vooral ik aan die van Ton: er is een grens aan wie hij is, en aan wie hij voor mij kan zijn. Ik heb ontdekt dat onze relatie er niet leuker van wordt als ik alleen maar bezig ben met Ton veranderen. Dat heb ik via de nodige strubbelingen moeten leren. Als ik dan alleen op bed lag – een fijne plek om na te denken – vond ik de Bijbel heel irritant, want die geeft je niet direct gelijk. Als ik kritisch word, wordt Ton ook kritisch. Toen ik de neiging hem te veranderen losliet, werd ik zelf ook relaxter.

Of wij het perfecte huwelijk hebben omdat we huwelijkscursussen geven? Nee, dat is ook de grap. Je moet jezelf niet te serieus nemen, dat is volgens mij het geheim van het huwelijk. De theorie is altijd anders dan de praktijk, en God zit daartussenin.”

Deel dit artikel: