Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Mediamacht?

Mediamacht?

'Jullie van de media zijn zo machtig!' Het is een zinnetje dat ik op verjaardagen of in het voorbijgaan met enige regelmaat te horen krijg. Ik kijk dan altijd heel verbaasd, want echt, ik ervaar dat nooit zo.

Natuurlijk, alle media samen hebben best invloed. Als vrijwel alle media van mening zijn dat de top van ABN/Amro geen salarisverhoging van een ton verdient, is het voor die top lastig die ton te behouden.

Maar: de diverse media zijn het maar zelden zo met elkaar eens. En de invloed van een individuele omroep of krant is al een stuk kleiner, laat staan de invloed van een individuele journalist. Ik heb me als journalist nog nooit machtig gevoeld, of het moet in mijn tijd als stadsverslaggever in Leeuwarden zijn geweest. Toen had ik wel eens de indruk dat de gemeenteraad mijn stukken las en zich er heel soms iets van aantrok.

In de loop der jaren heb ik ontdekt dat het sturen van de opinie zelden lukt. Via interviews is dat al moeilijk, met een debatprogramma als Arena is het nog lastiger.

Soms, heel soms, heb je even het gevoel dat een gedachte waarvan je hoopt dat mensen die oppikken uit je programma, ook overkomt. Twee weken geleden debatteerden we over hulp bij zelfdoding en of dat strafbaar moet blijven. En wat schreef het Parool enkele dagen later in de laatste zin van een artikel over deze uitzending? 'De discussie over voltooid leven gaat niet alleen over hoe de dood te regelen, maar ook hoe de samenleving in connectie blijft met ouder wordende mensen'.

Een heel klein 'yes!'-momentje...


Tijs
@tijsvandenbrink