Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Wonderlijk

Wonderlijk

Ik schreef het al eerder: de opnames van de serie 'Adieu God?' waren stevig de afgelopen maanden. Vaker dan in andere seizoenen vertelden m'n gasten het christelijk geloof echt niet meer serieus te (kunnen) nemen. De verhalen in de Bijbel bijvoorbeeld zijn natuurlijk niet echt gebeurd. Wonderen kunnen toch helemaal niet?

Nu de serie wordt uitgezonden en ik de gesprekken terugkijk, valt me iets heel anders op. Ook gesprekspartners voor wie het geloof te wonderlijk is geworden, geloven wel degelijk in wonderlijke gebeurtenissen.

Radiomaker Gijs Staverman vertelt binnenkort dat hij ooit onderweg naar de begrafenis van een vriend bij een benzinestation een zakje Fisherman's Friend kocht. Terwijl hijzelf helemaal niet van die snoepjes hield en ze ook nooit kocht, bleek de overleden vriend dagelijks vijf tot zes zakjes te eten. Wonderlijk, niet?

Tv-maker Rob Kamphues, die in zijn leven nogal wat levensgevaarlijke stunts uithaalde, vertelt in een van de komende uitzendingen dat hij ooit in een droom werd gewaarschuwd door een overleden neefje. Mede daarom gelooft hij in een hiernamaals. Opmerkelijk, toch?

En sportpresentator Wilfred Genee vertelde afgelopen zondag dat hij in een soort reïncarnatie gelooft. Veel van wat hij meemaakt, heeft hij al eens eerder gezien. Hij had het over een 'oude' ziel en een 'nieuwe' ziel. Bijzonder, niet? Kortom, de wonderlijke elementen in de Bijbel zijn voor velen niet de voornaamste of enige reden om af te haken, want andere wonderlijke gebeurtenissen zijn echt wel echt gebeurd. De mens is ongeneeslijk spiritueel. Of religieus, zo u wilt.


Tijs

@tijsvandenbrink