Visie op Facebook

Meepraten over films? Op de speciale Televisiefilm-Facebookpagina kunt u uw reactie achterlaten.

Zonnebrandcrème voor Afrikaanse albino's

Zonnebrandcrème voor Afrikaanse albino's

Je woont in Afrika, hebt geen pigment in je huid – waardoor je enorm snel verbrandt en blaren krijgt – en er is geen zonnebrandcrème te koop. Dit is de dagelijkse realiteit voor duizenden albino’s in Afrika: mensen met een witte huid, wit haar en rode ogen. Als studente geneeskunde trok Nienke Sonneveld (25) uit Leiden zich hun lot aan. Inmiddels is ze arts en heeft ze de stichting Afrikaanse Albino’s opgericht.

“Albino’s hebben geen pigment, dus ze verbranden dagelijks in de felle Afrikaanse zon. Vaak weten ze ook niet dat ze zich moeten beschermen,” vertelt Nienke. “Met zonnebrandcrème zijn ze ontzettend geholpen, maar die is nergens te koop in Afrika. De meeste albino’s weten ook niet van het bestaan en de werking van zonnebrandcrème af. Zelfs in ziekenhuizen kennen ze het niet en kunnen ze niets anders geven dan wat zinkcrème voor hun huid.”
Tijdens haar stage in Malawi raakte Nienke bevriend met de verpleegkundige Joyce, die albino is. “Ze ziet eruit als vijftig, terwijl ze in de dertig is.” Omdat Joyce veel last had van de zon, bood Nienke haar eigen zonnebrandcrème aan. “Ze was er heel blij mee; de wondjes op haar huid genazen; de blaren gingen weg en haar huid was veel mooier. Ook had ze geen pijn meer. Ze kon nu ’s middags naar de markt lopen zonder het te moeten bekopen met een verbrande huid.”
Stichting Afrikaanse Albino’s krijgt niet alleen geld, maar ook losse flessen zonnebrandcrème (soms hele partijen tegelijk). Momenteel biedt zij structurele hulp aan 280 albino’s in Malawi, Zambia en Senegal.

Info: website www.afrikaansealbinos.nl