Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Week van het Gezin: ‘De focus op het individu verstoort stabiele gezinnen’

Meer aandacht voor deze familievorm

Het gezin wordt niet genoeg gezien, vindt het Gezinsplatform. Om daar wat aan te veranderen, organiseert het platform van 11 tot 17 mei de Week van het Gezin. “Het is nu bijna een luxe als je tijd voor je gezin kunt maken.”

Deel:

Vorig jaar was de eerste Week van het Gezin. Gezinnen konden toen voor een gereduceerd tarief een dag naar Madurodam, iets wat dit jaar weer mogelijk is. “Ik herinner me nog een groot gezin dat bijna met tranen in de ogen Madurodam binnenstapte”, vertelt projectleider Gerdien Lassche. “Zij konden normaal nooit naar een dierentuin of pretpark, omdat het te duur was. Wij vinden het fijn dat we dit soort gezinnen zoiets konden bieden.”

Ook boekte de week resultaat in de media en politiek. Zo stelden politici vragen als: Hoe komt het dat veel ouders een burn-out krijgen? Waar komen de lange wachtlijsten in de jeugdzorg vandaan? Gerdien: “Het zijn weliswaar weer de problemen die de aandacht krijgen, maar politici realiseerden zich tenminste dat ze bij deze kwesties rekening met het gezin moesten houden, en dat kleine gemeenschappen als een gezin er echt toe doen. Het besef daalde in dat we niet enkel als individu kunnen opereren, maar dat we elkaar hard nodig hebben.”

Relatieproblemen

Gerdien signaleert vanuit de politiek een sterke focus op het individu in plaats van op het gezin. Zo worden bijvoorbeeld tweeverdieners fiscaal meer beloond dan één- of anderhalfverdieners. “Die focus op het individu kan stabiele gezinnen verstoren. Denk aan relatieproblemen, burn-outklachten en kinderen die in de jeugdzorg terechtkomen. Als we vanuit de overheid de ruimte en mogelijkheid zouden krijgen meer aandacht te besteden aan het gezin, zijn deze problemen te verhelpen. Het is nu bijna een luxe – vooral op financieel gebied – als je die ruimte kúnt innemen, door bijvoorbeeld als ouder minder te gaan werken. Sommige koppels moeten zelfs het starten van een gezin uitstellen omdat ze geen huis hebben. Dat vinden wij ontzettend jammer.”

In rust opgroeien

Om hier iets aan te veranderen, organiseert het Gezinsplatform de Week van het Gezin, met het thema ‘Goed Gezi(e)n!’ Hiermee willen de organisatoren bereiken dat de politiek meer aandacht besteedt aan deze familievorm. “Het gezin komt weleens als onderwerp naar voren tijdens debatten, maar dan vaak in combinatie met problemen, bijvoorbeeld bij de jeugdzorg. En dat terwijl iedereen met een gezin te maken heeft. Vanuit het Gezinsplatform willen wij heel graag het stabiele gezin, dat zo belangrijk is voor de samenleving, op de kaart zetten. Onder een stabiel gezin verstaan wij – denkend vanuit het kind – een plek waar een kind veilig, in rust, met liefde en aandacht kan opgroeien. De meest ideale situatie voor een kind vinden we daar waar het samenleeft met de biologische vader en moeder. Al zijn er natuurlijk veel andere gezinssituaties; het wil niet zeggen dat een kind daar niet veilig kan opgroeien.”

De week van het gezin

10 mei: Special Goed Gezi(e)n
Dit magazine staat vol interviews en verhalen over de positie van het gezin in Nederland en bevat een Bijbelleesrooster. Vraag ’m aan via Deweekvanhetgezin.nl. Ook Kamerleden ontvangen een exemplaar.
11 mei: Gezinsdag Madurodam
De week wordt feestelijk ingeluid met een Gezinsdag. Gezinnen kunnen voor € 7,50 per persoon – met een maximum van 30 euro – naar Madurodam. Meld je aan op Gezinsplatform.nl/gezinsdag. Op=op.
13 mei: Scholierendebat
Een aantal scholieren gaan met elkaar in debat over allerlei stellingen rondom het gezin. Politici van onder meer de ChristenUnie, het CDA en de SGP zijn te gast. Het debat vindt plaats van 12.30 tot 16.00 uur op het Hoornbeeck College in Amersfoort.
14 mei: Keukentafelpact
De ‘Stichting voor werkende ouderen’ presenteert aan politici in Den Haag een peiling onder gezinnen waarin ouders aangeven of en hoe zij zich gesteund voelen door de overheid.
15 mei: Webinar
Dit gratis webinar is voor ouders met pubers en wordt gegeven door stichting Chris en Voorkom!. Het webinar is van 20.00 tot 21.00 uur. Meld je via Volwassenen.chris.nl aan.

Elkaar versterken

Bij de Week van het Gezin sluiten diverse organisaties aan, met elk hun eigen expertise, netwerk, leden of donateurs. “Zij geven op hun manier aandacht aan deze week. Er zijn organisaties die video’s opnemen speciaal voor deze week, of die elke dag iets leerzaams naar hun leden mailen. Op onze eigen website vind je een overzicht van alle activiteiten, en kun je een gratis familiespel aanvragen. Door deze samenwerkingen bereiken we veel mensen. Wij staan dan ook open voor elke vorm van samenwerking, om te ontdekken hoe we elkaar kunnen versterken en nóg meer mensen kunnen bereiken.”

De Week van het Gezin

Meer informatie: deweekvanhetgezin.nl

Geschreven door

Anouk van de Schootbrugge

--:--