Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe ga je om met geld-issues in je relatie?

Houd (en neem een) rekening met elkaar

Geld kan heel wat gedoe opleveren tussen jou en je partner, vooral als er financiële zorgen zijn. Ga verantwoord met geldzaken in je relatie: doe je voordeel met deze tips.

De een geeft roekeloos geld uit, de ander heeft een rekening waar zijn of haar partner niets van weet, of jullie hebben grote schulden: financiële issues kunnen stellen uit elkaar drijven. Slim om dus op één lijn te zitten wat betreft geldzaken, of in ieder geval te begrijpen hoe de ander met geld omgaat. Hierbij een aantal concrete tips hoe je dat doet.

Geef je relatie wat extra liefde

Geef je relatie wat extra liefde

Jouw relatieboost begint met Ondersteboven, de special boordevol artikelen, inspiratie, tests en gespreksvragen over liefde en relaties.

Bestel nu

1. Praat over geld

Een gezonde relatie begint met goede communicatie – en dat geldt ook voor de financiën. Maak het normaal om te praten over geld. Plan regelmatig momenten in om te bespreken hoe de financiën erbij staan, wat jullie financiële doelen zijn, en bijvoorbeeld hoe je denkt over sparen en investeren. Zo kom je meer te weten over elkaars waarden en prioriteiten.

Het Nibud tipt deelt een aantal voorbeeldvragen die je kunt bespreken. Met daarbij de tip om een goed moment uit te kiezen – dus niet als je allebei gestrest bent.

  • Ben je zuinig of juist niet?
  • Wil je graag veel geld achter de hand hebben?
  • Wat vind je belangrijk om geld aan uit te geven? En wat niet?

Ook een leuke gespreksstarter kan de Geld en relatie-test van het Nibud zijn. Door allebei de quiz in te vullen kom je erachter of jullie een financiële match zijn, of juist erg verschillen.

2. Maak een budgetoverzicht

Door automatische afschrijvingen en betalen met pin kun je het overzicht over je financiën makkelijk verliezen. Dit kun je tackelen door een budgetoverzicht te maken. Zet allereerst jullie inkomsten op een rijtje – denk aan salaris, maar ook toeslagen, regelingen als kinderbijslag of teruggaven van de Belastingdienst.

Maak daarna je uitgaven inzichtelijk: de vaste lasten (huur of hypotheek, verzekeringen, abonnementen), huishoudelijke uitgaven (boodschappen, benzine) en ten slotte de ‘reserveringsuitgaven’ (zoals kleding, vakanties en meubilair). Maak afspraken over de verdeling van de kosten: wie neemt wat voor zijn rekening? Je kunt de kosten bijvoorbeeld naar verhouding van inkomen delen, of alles door twee delen.

Misschien komen er onvoorziene kosten bij of krijgt iemand juist een salarisverhoging – dat kan gevolgen hebben voor jullie bestedingspatroon. Daarom is het aan te raden om regelmatig een budgetbespreking in te plannen samen, zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan.

Plan regelmatig een budgetbespreking in, zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan

3. Overweeg een gezamenlijke rekening

Het is handig om voor de gezamenlijke kosten een gezamenlijke rekening te openen. Vanaf deze rekening kun je bijvoorbeeld de hypotheek, verzekeringen en boodschappen betalen.

Toch is voor veel mensen ook persoonlijke individuele vrijheid belangrijk, om niet elke uitgegeven euro te hoeven verantwoorden voor je partner. In zo’n geval is het handig om ook een eigen te rekening te hebben. Heb het hier met elkaar over.

4. Stel gezamenlijke doelen op

Samen op een lange vakantie gaan, jullie droomhuis kopen of een flinke slag maken met het aflossen van schulden: samenwerken aan financiële doelen kan jullie band versterken. Wat is een doel waar jullie naartoe willen (of moeten) werken? Een gezamenlijk doel helpt om de neuzen in dezelfde richting te houden – en werkt motiverend.

Laat je bij het sparen adviseren door het Nibud of je bank. Ook online zijn er veel tips te vinden over hoe je kunt sparen. Dat kan in kleine dingen zitten, zoals naar een goedkopere sportschool gaan of een B-merk pindakaas kopen.

5. Bespreek grote aankopen van tevoren

Uitgaven voor een grote financiële investering (bijvoorbeeld een nieuwe auto, elektrische fietsen, huishoudelijke apparatuur) zijn goed om van tevoren te bespreken, zodat de ander niet voor verrassingen komt te staan. Ook als je iets koopt waarvan de prijs uiteen kan lopen: de een wil bijvoorbeeld een duur koffiezetapparaat, terwijl de ander een simpele variant prima vindt.

Bespreek grote uitgaven van te voren, zodat de ander niet voor verrassingen komt te staan

6. Respecteer jullie verschillen

De een heeft geleerd heel zuinig te zijn, de ander pint een groot bedrag zonder blikken of blozen. Het is belangrijk om elkaars financiële gewoonten te respecteren, zelfs als ze enorm van elkaar verschillen. Probeer elkaar juist te begrijpen en zoek naar compromissen.

7. Zorg voor een buffer

Je hebt lekkage of de auto stopt er ineens mee: onvoorziene uitgaven komen nooit op het goede moment. En kunnen flink wat stress veroorzaken. Daarom loont het om een buffer (of ‘noodfonds’) op te bouwen, zodat je financiële schokken kunt opvangen. Ook een pensioenregeling kan hierbij horen, als dat vanuit je werk niet goed is geregeld.

8. Zoek professioneel advies als dat nodig is

Stijgen geldproblemen jullie boven het hoofd uit, en zorgt dat voor spanningen in de relatie? Er is altijd hulp. Praat bijvoorbeeld met een financieel adviseur van je bank, of zoek hulp bij de overheid. Het Nibud heeft belangrijke (financiële) instanties op een rij gezet.

Meer lezen over relaties? In de relatiespecial 'Ondersteboven' lees je alles over liefde en relaties en ontdek allerlei artikelen en oefeningen waarmee je je liefdesrelatie bruisend en vitaal houdt. Bestel 'Ondersteboven' hier.

Tekst: Eline van Lindenberg

Schrijf je in voor de maandelijkse relatienieuwsbrief!

Vul hieronder je mailadres in en je ontvangt maandelijks artikelen over relaties in je mailbox. Én, als welkomstcadeautje ontvang je 30 relatie gespreksvragen.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.