search tag times-circle comment navicon twitter facebook volume-off volume-up play pause stop left right audio video photo

Problemen met puberende dochter

Vanavond bespreekt het panel de brief van wanhopige ouders. Hun dochter van 17 heeft een half jaar verkering met een jongen die op veel op straat leeft en joints rookt. Samen doen ze alles wat God verboden heeft. Hoe hier mee om te gaan?

BRIEF

Geachte panel,

Wij zijn een gezin met drie puberdochters. Een spontaan open gezin, waarin iedereen altijd welkom is. Vriendinnetjes die blijven slapen, eten enz. We ondernemen ook af en toe iets gezelligs als gezin. Tot voor kort. De sfeer is totaal veranderd sinds een half jaar. Onze oudste dochter van 17 heeft een relatie gekregen met een jongen uit de buurt die niet christelijk is. Hij houdt   er een uitgaansleven op na die niet past in onze christelijke opvoeding.
Naar wat we horen, gebruikt hij ook softdrugs en leeft veel op straat.
Al vanaf het begin zijn wij er tegen geweest en hebben we onze dochter ernstig gewaarschuwd. Ze wilde niet luisteren. Als ze gaan stappen, zien we soms de gevolgen van drinken en jointgebruik: bloeddoorlopen ogen en laat thuis. Gelukkig niet altijd, want soms is ze ook weer heel gehoorzaam en komt ze wel op tijd thuis; het is dus niet zo dat ze continue onhandelbaar is. Ze wil niet meer mee naar de kerk. Onder dwang gaat ze wel mee, maar de laatste paar keer liep ze weg en komt ze soms ook niet  thuis.
Ons hele gezin ligt  overhoop, en ook onze andere twee kinderen lijden hieronder. Wij weten echt niet meer wat we moeten doen.
Nu dreigt ze weg te lopen of bij hem te gaan wonen. Aan de ene kant zien en merken we dat ze ons nodig heeft. Aan de andere kant gaat ze keihard tegen onze regels in. We begrijpen ook best dat ze een puber is en zich losmaakt van ons, maar zodra wij beginnen over de feesten, het uitgaan, het drinken, de seks die ze heeft en alles wat niet volgens Gods gebod is... dan schreeuwt ze, is ze boos en loopt ze weg. Los laten... oke, dat snappen we, maar niet op deze manier. We hebben het geprobeerd met liefde. Als ze thuis kwam in gesprek te blijven met haar, boos worden, straffen maar meer nog elke keer met liefde en aandacht... maar nu is de grens bereikt.
Daarom hebben we nu besloten om haar te negeren. Gisteren kwam ze thuis en we hebben haar links laten liggen. Wel heb ik haar eten klaargemaakt en neergezet, maar voor de rest hebben we afgesproken haar zoveel mogelijk te negeren.
Ze is nu boos en na een heel boze, vijandige blik naar mij, is ze naar haar kamer vertrokken, heeft haar tas ingepakt met alle spullen van zichzelf en is daarna vertrokken. Ik ben bang dat ze nu voorgoed weg gaat. We weten niet meer wat we moeten doen. We willen we niet de jeugdzorg inschakelen. We zijn van mening dat ze nu haar neus moet stoten.
Als ze terugkomt zal ik zeggen: welkom, maar je hebt je te houden aan onze regels. Weet u of dit een juiste keuze is die we gemaakt hebben?

Deel deze uitzending: