search tag times-circle comment navicon twitter facebook volume-off volume-up play pause stop left right audio video photo

Ik ben klaar met mijn ouders.....

In deze aflevering bespreken ds. Chris van Andel en evangelist Aad van de Sande de vraag van een luisteraar die het moeilijk vindt om zijn ouders te eren vanwege alles wat er is voorgevallen.

VRAAG

Beste panel,
 
Ik heb een probleem, waar ik met andere mensen maar moeilijk over kan praten, omdat zij mij niet begrijpen. Van tijd tot tijd luister ik naar uw programma en merk dan dat u dicht bij de briefschrijvers probeert te staan. Vandaar dat ik het aandurf om u raad te vragen. Ik ben 34 jaar en ben enig kind, hun "godsgeschenk", omdat zij mij in hun 12e huwelijksjaar nog kregen. Mijn ouders zijn star in hun denkbeelden en geloofstradities. Zij hebben mij "recht in de Leer" willen opvoeden en hebben altijd een onbuigzaam normenpatroon gehanteerd waaraan mijn doen en laten werd -en nog steeds wordt- afgemeten. Ik moest aan tal van regeltjes en gebruiken beantwoorden en als ik daar niet aan voldeed, werd ik daar ongenadig op afgerekend. Ontelbare keren heb ik moeten aanhoren "dat ik toch niets kon", of dat ik "toch nergens voor deugde", enzovoort. Doe ik iets wat volgens hun niet kan, dan zijn dit de woorden die ik mij onmiddellijk herinner.
 
Een tijd geleden is de bom gebarsten en heb ik ze laten weten dat ik helemaal klaar met hun ben, dat ik nooit meer contact met ze wil hebben en dat post ongeopend terug wordt gestuurd. In de afgelopen week is dat twee keer gebeurd...
 
Mijn ouders hebben hier helemaal geen begrip voor. Ze snappen gewoon niet hoe ze mijn leven in de vernieling hebben geholpen. Ondertussen hebben ze wel altijd laten weten dat de Bijbel zegt dat je je ouders moet eren, liefhebben en gehoorzamen. Het klinkt mij zo manipulerend in de oren! Niet dat ik de Bijbel aan de kant wil vegen, maar wel hoe zij ermee omgaan. Hoe kan ik het die mensen aan hun verstand peuteren?

Deel deze uitzending: