search tag times-circle comment navicon twitter facebook volume-off volume-up play pause stop left right audio video photo

Geloven met christenen, maar zonder kerk

In deze aflevering praten ds. Wim Scheltens en oud EO-collega Henk Binnendijk over de vraag van een luisteraar die in het verleden terleurgesteld is geraakt in de kerk en kerkelijke dogma's. Toch mist hij het delen van het geloof met mede-christenen. Hoe hier mee om te gaan?

VRAAG

Beste Panel,

Sinds enkele maanden luister ik regelmatig via de podcast naar uw programma. De vragen en antwoorden vind ik soms herkenbaar en bijna altijd mooi en wel doordacht. Vooral omdat het panel vanuit verschillende achtergronden in openheid uitvoerig meerdere kanten van een zaak belicht. Ik zou dan ook graag het volgende persoonlijke voorleggen en ben erg benieuwd naar uw reacties.
Ik ben inmiddels een man van 38 jaar en hoewel ik een christelijke opvoeding gehad heb ben ik nooit opgegroeit in één kerk. Ik heb wel een periode gehad waarbij ik erg betrokken en actief geweest ben in een evangelische kerk, maar na een aantal jaren kreeg ik enorme moeite met de, in mijn ogen, oppervlakkige en tegenstrijdige boodschap die er verkondigd werd. Zodoende ben ik jaren geleden totaal gestopt met naar de kerk gaan.
Sindsdien heb ik gek genoeg juist een enorme persoonlijke verdieping ervaren in mijn geloofsleven. Ik denk dat toen ik de wekelijks herhalende dogma's niet meer hoorde ik eindelijk rust kreeg om er samen met God en de bijbel achter te komen wat ik nou eigenlijk precies geloof. Jaren later moet ik toegeven dat ik mijn geloof steeds meer naar de achtergrond is verdrongen en God een steeds kleinere rol speelt in mijn leven. Ik mis het wekelijkse samenzijn en mensen om mijn geloof mee te delen.
Ik geloof dat ik wedergeboren ben en door Christus lid gemaakt ben  van Zijn kerk. De instituten die wij kerken noemen zie ik nu slechts als menselijke organisaties met goede en slechte kanten. Als ik hierover praat met mede-gelovigen, ervaar ik meestal veroordeling en onbegrip. Ze vinden dat je toch naar de kerk hoort te gaan, ook al is deze niet perfect. Ze zeggen: het staat in de bijbel en het is goed voor je om naar de kerk te gaan. Ik denk echter dat er tal van kerken zijn die eigenlijk helemaal niet zo goed voor je zijn.
Mijn vraag is dan ook; Hoe kan je als je niet opgegroeid bent in één bepaalde kerkelijke stroming, toch aansluiting vindt bij een groep christenen? En als ik nou zelf een kerk uitzoek met een boodschap die het beste aansluit op mijn opvattingen hou ik mijzelf dan niet heel erg voor de gek?

Met vriendelijke groet,

Deel deze uitzending: