search tag times-circle comment navicon twitter facebook volume-off volume-up play pause stop left right audio video photo

Hoe leg ik uit wat ik geloof?

Vanavond bespreken Henk Binnendijk en ds. Wim Scheltens de vraag van een 17-jarige jongen die het moeilijk vindt om op zijn werk van zijn geloof te getuigen.

BRIEF

Beste panelleden,

Ik ben een jongen van 17 jaar. Ik ben gelovig, ga elke zondag naar de kerk en zit ook op catechisatie. Toch ben ik vaak onzeker als het om het geloof gaat. Met name als in het weekend tijdens mijn bijbaan in de supermarkt mijn geloof aan de orde komt. Ik merk dat ik het erg lastig vind om uit te leggen waarom ik precies geloof. Als ik vertel dat Jezus naar de wereld gekomen is voor  onze zonden, zitten ze me glazig aan te kijken. Ook krijg ik nog wel eens te horen: ik geef ieder het zijne en heb geen zondig leven. Het is zo moeilijk om het geloof over te dragen aan mensen die er helemaal niet mee zijn groot gebracht. Ook krijg ik ook vragen waar ik niet goed antwoord op kan geven. Als God machtig is en vol  liefde, waarom gaat Hij dan zijn eigen zoon slachtofferen? En als God echt bestaat, waarom dan al die ellende in de wereld. Ik merk dat al die vragen me onzeker maken. Het lukt me niet om de goede antwoorden te geven. De laatste tijd probeer ik gesprekken over het geloof te vermijden. Toch voel ik me daar dan wel weer schuldig over omdat ik weet dat God zegt dat we Zijn getuige zijn.
Ik vraag me de laatste tijd steeds vaker af: is mijn geloof wel echt? Of geloof ik alleen maar omdat mijn ouders me altijd vertelt hebben dat God bestaat.

Hopelijk kunt u me wat handvatten geven om met mijn onzekerheid en twijfels om te gaan.

Hartelijke groeten,


Deel deze uitzending: