Ga naar submenu Ga naar zoekveld

11: Veluwe – Heden

De Droge Veluwe: Verdroging en stikstof

Het klimaat verandert en het weer wordt steeds extremer. Zo waren de afgelopen drie zomers de warmste op rij ooit. De droogte die dat heeft veroorzaakt is nog steeds niet hersteld. Dieren en planten, met name bomen op de Veluwe hebben het zwaar te verduren en zijn daardoor zwak en vatbaar voor ziekten en schimmels. Maar een andere echte sluipmoordenaar kan wel eens de genadeklap betekenen: stikstof

Deel:

Het gaat hierdoor ronduit dramatisch met de Veluwe, ons grootste natuurgebied. Veel eikenbos is op sterven na dood. Mezenjongen breken door kalkgebrek hun pootjes in het nest. Heidevlinders en unieke bloeiende planten staan op de rand van uitsterven. Oorzaak: stikstofvervuiling, decennialang.
Uiteraard rijden we nu allemaal netjes 100 op de snelweg om de stikstofuitstoot te beperken. Helaas is dat maar en druppel op de gloeiende plaat. Zo is één megastal hier op dezelfde Veluwe verantwoordelijk voor meer stikstofuitstoot die wij jaarlijks uitsparen door 100 te rijden. Dot heeft desastreuze gevolgen voor de omgeving.
Er is dus naast maatregelen om de opwarming te beperken meer nodig om onze planten en dieren, en daarmee ook ons ook een toekomst te geven.  

Lees meer in dit artikel

Van vogels tot eikenbos: stikstof nekt leven op de Veluwe

Lees meer in dit artikel

https://www.nu.nl/klimaat/6130230/van-vogels-tot-eikenbos-stikstof-nekt-leven-op-de-veluwe.html

--:--