Ga naar submenu Ga naar zoekveld

6 tips voor als je kind voor het eerst alleen op vakantie gaat

Spannend. Je 16-jarige zoon wil voor het eerst zonder jullie, zijn ouders, op vakantie. Zijn vrienden en hij hebben al grootse plannen gemaakt om naar Lloret de Mar te gaan voor een week, in een grote legertent met z’n allen en… ‘Wat gebeurt daar dan allemaal?’, denk jij.

Deel:

Praat erover

Praat er eerst met je partner over. Vinden jullie je zoon of dochter oud genoeg? Zijn er plekken waar je ze liever wel of niet heen ziet gaan? Wil je liever dat ze in een hotel slapen of op een camping? 

Oud genoeg?

Een goede indicatie of je kind oud genoeg is om zonder jullie op vakantie te gaan, is als ze zichzelf kunnen redden. Kan je kind de vakantie zelf betalen? Kunnen ze hem van begin tot eind helemaal plannen? Voelen ze zich verantwoordelijk voor zichzelf en anderen? Weten ze bepaalde situaties goed op te lossen? Kunnen ze dit, dan zijn ze waarschijnlijk oud genoeg om alleen op vakantie te gaan.

Bespreek het met zoon of dochter

Vervolgens kun je die onderwerpen bespreken met je zoon of dochter. Laat hen ook argumenten geven. Misschien hebben ze de vakantie zelfs al helemaal uitgedacht. Vraag dan of ze willen laten zien waar ze heen gaan en wat voor camping of hotel het wordt. Waarschijnlijk hebben ze dan zelf al aan van alles en nog wat gedacht en hoef je je nergens zorgen over te maken (je kunt het in ieder geval proberen ;)).

Bedenk vast welke situaties zich kunnen voordoen op vakantie en leg deze aan hen voor. Hoe denken ze dit op te lossen? Wat als je je vlucht mist? Als er iemand kwijt is als ze naar een stad gaan, wat gaan ze dan doen? Wat als er ruzie komt in de groep of het geld opraakt? Het is goed om het daarover te hebben, zodat ze goed voorbereid op pad kunnen gaan.

Afspraken maken

Er zijn een aantal dingen waar je je mening over mag geven en waar jullie het ook echt eens over moeten worden. Maak over die dingen afspraken. 

  • Het budget
  • Alcohol en drugsgebruik
  • Contact met jullie (hoe regelmatig laat hij of zij weten hoe het gaat)

Gegevens noteren

Het kan handig zijn om de gegevens van iedereen uit de groep te hebben, maar het is niet de bedoeling dat je iedereen om de haverklap gaat bellen om te vragen hoe het met je zoon of dochter gaat. Vraag eventueel de telefoonnummers van andere ouders uit de groep.

Daarnaast is het verstandig om de gegevens van de camping, het hotel of hostel te noteren. Ook is het goed om de reistijden van de trein, de boot of het vliegtuig bij de hand te hebben. 

Heb vertrouwen

Maak je niet te veel zorgen. Je hebt hen, als het goed is, goed voorbereid en zelf hebben ze waarschijnlijk ook al aan alles gedacht. Je bent echt niet de enige die het spannend vindt! Zeg vlak voor ze weggaan dat je trots op hen bent en dat je het echt een bewijs van verantwoordelijkheid vindt. Krijgen zij ook meer zelfvertrouwen van. 

Fijne vakantie!

Bron: Online Opvoedhulp


Nu je je (een klein beetje) minder gespannen voelt over de reis van je kinderen, is het tijd om zelf ontspannen op vakantie te gaan. Hier vind je 7 tips om te ontspannen tijdens je vakantie.

--:--