Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ajax-hooligan Gideon Nussy in 'De Verandering'

'De Verandering', zaterdag 24 februari, 17.30 uur, NPO 2

Gideon Nussy wordt grootgebracht in een Moluks gezin waar agressie en ruzies aan de orde van de dag zijn. Gideons ouders behoren tot de tweede generatie Molukkers die in Nederland opgroeien. Zijn vader wordt geconfronteerd met de harde realiteit dat zijn oorspronkelijke droom van een onafhankelijke Molukse staat nooit werkelijkheid zal worden. Hij probeert met het dealen van drugs zijn eigen weg te vinden in een vreemd land.

Deel:

“Ik groeide op in een gebroken gezin”, vertelt Gideon. “Mijn vader was drugsdealer en zelf kwam ik ook al vroeg in aanraking met drugs. Mijn ouders hadden veel ruzie en vaak huilde ik mezelf ’s avonds in slaap."

Gideon is nog jong wanneer zijn vader wordt gearresteerd. Gideon zit op voetballen en zijn vader gaat normaal gesproken elke zaterdag met Gideon mee. “Toen ik die zaterdag naar voetbal ging, zei mijn moeder tegen mij: ‘Als ze vragen waar je vader is, zeg dan maar dat hij op vakantie is.’ Maar iedereen wist allang dat hij in de gevangenis zat. Ik werd keihard uitgelachen."

XTC

Gideon groeit een tijdlang op zonder vader. Hij wordt onzeker en vertrouwt niemand meer. Hij is vaak agressief en wordt een echte vechtersbaas. Uiteindelijk wordt Gideon naar een school voor moeilijk opvoedbare kinderen gestuurd. Op zijn 15e belandt hij in het nachtleven, een omgeving doordrenkt met drugs. "Ik ging naar houseparty’s en slikte XTC-pillen. Later begon ik ook met het verkopen van drugs. Ik verkocht zelfs XTC-pillen voor mijn vader," vertelt Gideon.

Zijn leven wordt nog grimmiger wanneer hij als Ajax-hooligan betrokken raakt bij voetbalvandalisme en de beruchte slag bij Beverwijk in 1997, waarbij zelfs een dode valt.

Molukse toverspreuken

Temidden van zijn gewelddadige en destructieve levensstijl begint Gideon zich te verdiepen in zijn Molukse achtergrond. Van een familielid leert hij Molukse toverspreuken, waarmee hij een gevoel van macht krijgt "Door die spreuken kon ik voorouders oproepen. Ik leerde die spreuken bijvoorbeeld te gebruiken bij vechtpartijen."

Zijn zoektocht naar macht heeft echter een keerzijde. Ondanks het gevoel van macht, moet Gideon ook een hoge prijs betalen. "Op een nacht voelde ik dat ik zomaar in mijn zij werd gegrepen, maar er was niemand in mijn kamer. Ik deed het licht aan en hoorde een stem kraakhelder in het Maleis zeggen: ‘Pleeg zelfmoord.’"

Wil je naar aanleiding van dit artikel doorpraten? Heb je op dit moment hulp nodig? Kijk dan op 113.nl of bel met 0800-0113.

Hoe loopt dit af? En wat zorgde voor een radicale ommekeer in het leven van Gideon?

De Verandering

Zaterdag 24 februari, 17.30 uur, NPO 2, of kijk de uitzending terug via NPO Start.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--