Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Arnon Grunberg, Geert Mak en Blaudzun in drieluik ‘Oorlog is Erfelijk’

25 april 2022 · 15:39

Update: 14 november 2024 · 15:26

De EO brengt op 3, 4 en 5 mei in samenwerking met War Child het drieluik ‘Oorlog is Erfelijk’ op NPO 1. Hierin vertellen bekende Nederlanders als Geert Mak, Blaudzun, Arnon Grunberg en Frédérique Spigt openhartig over de gevolgen die oorlog in hun leven heeft. Zo willen zij aandacht te vragen voor oorlogstrauma’s die vaak van generatie op generatie worden doorgegeven. Het drieluik is gemaakt door regisseur Deborah van Dam en journalist Natascha van Weezel.

Kinderen die opgroeiden tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn vaak getekend door de naweeën van die traumatische periode. Toen werd over de periode meestal gezwegen. Nog steeds groeien wereldwijd 200 miljoen kinderen op met oorlog en geweld.

‘Oorlog is erfelijk’

Schrijver Arnon Grunberg kent de gevolgen van oorlogstrauma’s als kind van Holocaust-overlevenden. “Ouders met een oorlogsverleden hebben specifieke geheimen. Ik vind het ook soms moeilijk om cruciale dingen te delen met mijn naasten. Óf je maakt er literatuur van, óf je zwijgt erover”, aldus Grunberg. “De kunst is niet om de pijn te overwinnen of om ervan te genezen, maar om ermee te leren spelen. Trauma kan een enorme kracht zijn en een bron van mogelijkheden. In schrijven zit bevrijding en genezing, ook voor oorlogstrauma’s.”

Wereldwijd groeien 200 miljoen kinderen op met oorlog en geweld.

Oorlogspijn

War Child startte begin april de gelijknamige campagne 'Oorlog is Erfelijk' waarin Geert Mak, Blaudzun, Arnon Grunberg, Leila Prnjavorac, Frédérique Spigt en Eva Weyl vertellen hoe de oorlogspijn hun levensloop heeft beïnvloed. Omdat de angst, woede of schaamte te groot was, heeft het voor hen tot wel tientallen jaren geduurd, voordat ze er openlijk over konden praten.

Psychosociale steun

War Child wil met de ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen het belang onderstrepen van psychosociale steun aan kinderen nu. War Child helpt kinderen in 16 landen om traumatische ervaringen een plek te geven, zodat ze weer zelfvertrouwen krijgen en contact durven te maken met anderen.

Als je gelooft in vrede

Voor de EO is vrede een belangrijk thema. Op eo.nl/vrede zijn alle EO-programma’s waarin het gaat over vrede terug te vinden. Zo is er een speciaal tweeluik van het programma Crux waarin Arjan Lock Oekraïne bezoekt en een speciale themadienst met Oekraïense vluchtelingen te vinden.

De portretten van bekende Nederlanders uit de campagne van War Child zijn op 3, 4 mei om 16.20 uur en op 5 mei om 15.20 uur te zien bij de EO op NPO 1 en na uitzending via NPO Start.

Fotografie Eddy van Wessel

Vredesberichten - bemoedig elkaar
Vredesberichten - bemoedig elkaar

Dit artikel hoort bij de campagne

Vredesberichten - bemoedig elkaar

    Deel dit artikel: