Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Batrachofobie: Marianne is vreselijk bang voor kikkers

Angst voor spinnen, slangen of honden, daar hebben we allemaal weleens van gehoord. Maar wist je dat er ook een officiële fobie voor kikkers en padden bestaat? Marianne* heeft last van batrachofobie en deelde haar verhaal.

Deel:

Eerste ervaring

“Ik weet niet precies hoe deze angst ontstaan is. De eerste nare ervaring met een kikker had ik al toen ik heel klein was. Ik speelde met mijn zusje in het hooi en toen kroop er een kikker op mijn been omhoog. Ik denk dat die ervaring wel zeker heeft bijgedragen aan mijn fobie. Nu vermijd ik alle situaties waar kikkers bij betrokken zijn. Als ik bijvoorbeeld langs een sloot fiets en ik hoor gekwaak, fiets ik er met een grote boog omheen.”

“Het meest nare aan kikkers vind ik dat ze zo onverwacht tevoorschijn kunnen springen. Ik heb een grote tuin en een boomgaard en ben daar vaak in bezig. Ik griezel van het idee dat een kikker ineens tevoorschijn kan komen. Toen ik nog een vijver had, was dat ook regelmatig het geval. Gelukkig vonden mijn man en kleindochter het altijd leuk om de kikkers te vangen in een emmer met water. Vervolgens gingen ze ermee naar de andere kant van het dorp waarin ik woon om ze daar los te laten in de beek. Ik opperde toen al het idee om de vijver weg te halen, maar mijn man zei dan: ‘De vijver is toch leuk? En als er kikkers zitten, vang ik ze allemaal.’ De vijver was ook niet zo groot, dus besloten we hem te houden. Toch bleef ik heel onrustig als ik in de tuin bezig was. Ik heb in het voorjaar, nadat mijn man overleed, de vijver samen met mijn kinderen weggehaald. Nu ervaar ik veel meer rust als ik in de tuin werk!”

Nare dromen

“Het is niet zo dat ik kikkers gewoon niet leuk vind. Bij het zien van een muis schrik ik, maar als ik een kikker zie, griezel ik daar echt van. Dat gaat voor mij echt een stapje verder. Eerder had ik ook wel nare dromen over kikkers. Gelukkig heb ik daar de laatste jaren niet meer zo’n last van. Misschien komt dat wel omdat de vijver nu weg is.”

Kikkerplaag

“Ik weet dat ook kikkers schepsels van God zijn en ik denk ook echt wel dat ze niet voor niets op de wereld zijn, maar ik zou het zeker niet erg vinden als ze niet bestonden. Als ik denk aan de kikkerplaag in Egypte in de tijd van Mozes, krijg ik een heel naar gevoel. Je moet er toch niet aan denken dat die kikkers overal zijn? Ze zaten zelfs in de bedden! Die sprinkhanenplaag lijkt me al niet fijn, maar ik ben echt ontzettend blij dat ik op dat moment niet in Egypte was.”

Onbezorgd

“Ik denk niet dat ik me aanstel met mijn angst voor kikkers. Volgens mij is iedereen wel ergens bang voor. Ik weet dat kikkers me niets doen, maar toch heb ik een gruwelijke hekel aan ze. Ik denk dat andere mensen dat probleem weer bij andere dingen hebben. Gelukkig belemmert de batrachofobie me niet zo erg dat ik mijn leven niet op een leuke manier kan leven. En het fijnste is dat ik nu weer heerlijk onbezorgd in de tuin kan werken.”

 

*Wegens privacyredenen is deze naam gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

 


Benieuwd naar de achtergrond van angsten en fobieën? Lees dan dit artikel.

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--