Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Bestaat de ware?

‘Op ieder potje past een dekseltje, maar er passen meerdere dekseltjes op een potje’

Met een wijntje in de hand en een zonnebril op je neus kijk je naar je date of partner tegenover je. Zou hij de ware zijn of loopt er misschien nog iemand op de wereld rond die speciaal voor jou bestemd is? Op ieder potje past een dekseltje, zeggen ze wel eens. Maar bestaat de ware eigenlijk wel? Op die vraag weet relatietherapeut Henri van Gelder wel een antwoord.

Deel:

De ware Jakob bestaat niet

“Bestaat de ware? Ik denk het niet,” zegt Henri van Gelder. “Of laat ik het zo zeggen: je hoeft niet te wachten op ‘de ware Jakob’.

‘Op ieder potje past een dekseltje’ wordt er wel eens gezegd. Stel je voor: als jouw ware Jakob er niet zou zijn of je komt hem niet tegen, zou je dan alleen blijven? Ik denk het niet. Op ieder potje past een dekseltje, maar er passen meerdere dekseltjes op een potje. Dus ieder dekseltje dat op mijn potje past, zou in principe de ware kunnen zijn of kunnen worden. Als jij een relatie hebt die op een goede basis is gefundeerd, dan kan iemand helemaal de ware voor je worden.”

Mijn vrouw is voor mij de ware geworden

“Toen ik 18 was en mijn eigen vrouw ontmoette, heb ik er nooit over nagedacht of ze de ware zou zijn. Onze relatie is gegroeid en ik vond het belangrijk dat we bij elkaar pasten. Nu is er een diep houden van. Mijn vrouw is voor mij de ware geworden.”

Psychologische effecten

“Hoe kan je weten of je de ware bent tegengekomen? Als mensen elkaar ontmoeten, zijn er verschillende psychologische effecten van toepassing. Om een voorbeeld te noemen: het is vaak zo dat je onbewust naar iemand zoekt die eigenschappen heeft die in je vader of moeder terug te vinden zijn. En ander effect is bijvoorbeeld hoe verschillende karakters elkaar vinden: een dominante man zoekt sneller een meegaandere vrouw dan een vrouw die heel sterk dominant is. Andersom is dat ook zo: Een vrouw die soms zelf minder snel de leiding pakt, zoekt een man die dat wel in zich heeft en waar ze op kan steunen.

Als je iemand leert kennen, overeenkomsten ontdekt en vervolgens goed bij elkaar blijkt te passen op gebieden als geloof en kinderen, dan is er natuurlijk ook nog een bepaalde chemie of aantrekkingskracht in het spel. Maar verliefdheid is soms lastig te duiden. Bovendien is het ook maar de vraag of je door verliefdheid wel nog helder nadenkt.”

‘God heeft ons bij elkaar gebracht’

“Ik hoor mensen wel eens zeggen: ‘God heeft ons bij elkaar gebracht.’ Ik denk dat je heel voorzichtig moet zijn met zulke uitspraken, want er komt een hele geestelijke lading op te liggen. Als God het heeft gezegd, dan is er geen tegenspraak meer nodig. Wie durft er dan nog te vragen of ze wel bij elkaar passen? Soms wordt God gebruikt als een legitimatie om iets te kunnen doen of te bereiken. Het is belangrijk om daar voorzichtig in te zijn en je bewust af te vragen of je echt bij elkaar past.

Als je wacht op een briefje uit de hemel, kan je wachten tot je een ons weegt

Aan de andere kant geloof ik dat God echt mensen bij elkaar kan brengen. Lees het verhaal van Isaak en Rebekka maar eens. Het is duidelijk dat God er een hand in heeft dat Rebekka de vrouw van Isaak wordt. Maar moet je dan thuis wachten tot er een briefje uit de hemel dwarrelt met een naam of een bevestiging? Ik kan je vertellen: dat gaat niet komen. Je kan zitten wachten tot je een ons weegt. Ik denk dat het met God samenwerken is. Petrus loopt op het water, maar hij moet wel zelf uit te boot stappen. Zo is het ook met het zoeken van een partner: Je mag stappen zetten en contacten leggen.

Je kan niet altijd weten of God jullie net als Isaak en Rebekka voor elkaar heeft bestemd, maar je kan wel kijken of God jullie samen zegent. En als de stappen die je neemt op allerlei punten vastlopen, dan mag je je best achter de oren krabben of het misschien een signaal is dat dit niet de weg is waar God jullie wil hebben.”

Wat is er belangrijk in een relatie of tijdens daten?

“Pas ervoor op dat je niet met een onrealistisch ideaalbeeld een relatie instapt. Als je date de prins op het witte paard moet zijn, kan het lelijk tegenvallen als hij een keer niet zo’n prins is. Wat doorslaggevend is voor een goede relatie: transparant communiceren. Neem de tijd om dingen, gevoelens en emoties met elkaar te delen. Spreek uit waar je behoeften liggen en zeg hoe de ander daar iets voor je in kan betekenen. Wat je niet zegt, kan de ander ook niet zomaar weten.

Spreek uit waar je behoeften liggen

Overigens is het daarin ook belangrijk om in je eigen ontwikkeling te blijven investeren. Hoe goed ken je jezelf, hoe kijk je naar jezelf en welke behoeften heb jij eigenlijk?”

Waarom vinden sommige mensen (nog) niemand?

“Ik vind dat een lastige vraag om antwoord op te geven. Maar ik weet dat hoe ouder je wordt, hoe lastiger het is om iemand te vinden die bij je past. Dat zeg ik niet om je moedeloos te maken, maar het maakt nogal een verschil of je 18 of 28 bent. Op je 28e heb je al veel meer een eigen manier van leven ontwikkeld.

Tegelijkertijd weet ik dat het een enorme worsteling kan zijn waar veel verdriet en eenzaamheid bij komt kijken. Er kan echt een verlangen naar een relatie zijn. Het enige wat ik kan zeggen is: ga aan de slag met je ontwikkeling op relationeel gebied. Investeer in jezelf en leg je zorgen bij God!”

Lees ook: Daten in coronatijd: 'Eigenlijk wil ik meteen weer afhaken'


Henri van Gelder is als spreker en coach verbonden aan de 4e Musketier en heeft sinds 2010 zijn eigen praktijk: De Rivier (christelijke psychosociale hulpverlening). In zijn praktijk ontvangt en helpt hij mensen die allerlei vragen hebben over burn-out, depressie, relaties en seksualiteit. Henri is getrouwd met Rieneke en heeft vier prachtige dochters.

Geschreven door

Corianne van der Werf

--:--