Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De wekelijkse wandeling - Neem afscheid van zaken uit het verleden

Week 3 - thema Verlies - zaterdag

Soms is afscheid nemen een feest, bijvoorbeeld als je afscheid kunt nemen van faalangst of een vervelende werkplek. Maar afscheid nemen kan ook een gevecht zijn, bijvoorbeeld als je negatieve herinneringen kwijt wilt raken of van bepaalde gedachten af wilt.

Deel:

Neem vandaag tijdens je wandeling de tijd om afscheid te nemen van zaken uit je verleden. Neem een watervaste stift mee en schrijf tijdens je wandeling een herinnering op een steen. Gooi deze vervolgens in een meer of van je af, of begraaf hem onder de grond. Afscheid nemen kost tijd en niet alles is eenvoudig op te lossen met een dergelijk ritueel. Maar soms kan de handeling een beetje helpen in het loslaten. Dus probeer het gewoon.

Je verleden kun je niet veranderen. Wat geweest is, is geweest. Waar je wel grip op hebt, is het effect van je verleden op je toekomst. Blijf liefhebben, hoopvol doorgaan en raak niet verbitterd.

Ook interessant voor jou

Luister de podcast van 'Ik mis je'
Luister de podcast van 'Ik mis je'

In de podcast van het televisie-programma Ik Mis Je gaat rouwdeskundige Manu Keirse in gesprek met Laura. Zij is 17 jaar als haar vader symptomen van alzheimer begint te vertonen.

--:--