Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze Week - De week van de versoepelingen

Het is de week van de versoepelingen maar ook bespreken we het WK in Qatar en waarom zoveel jongeren gaan beleggen

Het is de week van de versoepelingen: contactberoepen mogen weer aan het werk, sporten in groepen tot 27 jaar is weer toegestaan, maar de horeca blijft nog steeds gesloten. ND-hoofdredacteur Sjirk Kuijper snapt dat hier nu voor gekozen is.

Deel:

Versoepelingen, het WK in Qatar en jongeren zijn aan het beleggen gegaan

“Ik denk dat het helemaal niet zo raar is dat we nu in een fase zijn waarin de cijfers en prognoses niet meer alleen leidend zijn,” aldus Kuijper, “maar dat ook andere belangen worden afgewogen. Dat is heel gezond. We leven nu al een jaar in een crisis en een crisis doet iets met het democratisch bestel.”

Toch is er ook twijfel over de versoepelingen. Relatiecoach Cocky Drost snapt de gevolgde lijn niet goed: “Ik dacht: gelukkig, er is wat ruimte. Maar ik kan niet echt de lijn volgen in de maatregelen die ze nemen. Alsof ze het zelf ook niet meer weten, alsof de strijd een beetje wordt opgegeven.” Sjirk heeft kan het kabinet hierin beter volgen: “Ze realiseren zich heel goed dat niet alles losgegooid kan worden. Maar het is wel willekeurig dat je nu voor een paar dingen kiest en tegelijk zegt dat de rest niet verruimd kan worden.”

Toch is het altijd lastig kiezen. Want terwijl de winkels op afspraak open mogen, blijven de terrassen dus dicht. Ook de avondklok blijft voorlopig van kracht. Sjirk: “Het lastige is dat je niet per maatregel kunt uitsplitsen wat het effect ervan is. Dus ga je op de tast af, kies je voor maatregelen waar de meeste mensen baat bij hebben.”

Toch is het panel van Deze Week blij met de versoepelingen. Het gaat namelijk om meer dan alleen je uiterlijke verzorging, redeneert Cocky: “Ik heb meteen mijn schoonheidsspecialiste geappt. Want als ik daar ben geweest, kan ik er weer even tegenaan. Het is een soort van therapie.”

Verder in Deze Week: een pleidooi voor een boycot van het WK-voetbal in Qatar en de reden waarom zoveel jongeren gaan beleggen.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Podcast Deze Week
Podcast Deze Week

Het nieuws van deze week bekeken met een frisse blik naar de actualiteit.

Meer inspiratie nodig?
Meer inspiratie nodig?

Neem een kijkje op onze podcastpagina en laat je inspireren of verrassen door de diversiteit aan podcasts.

--:--