Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze Week - Het ongemak bij sekswerkers die weer aan de slag willen

Cocky, Kaat en Kuijper bespreken het nieuws in een nieuwe aflevering van Deze Week

Terwijl deze week een groot deel van de contactberoepen weer aan het werk mocht, moesten sekswerkers nog thuisblijven. Daarom gingen zij de straat op om te eisen dat ze weer aan het werk mogen. Relatiecoach Cocky Drost keek naar dit protest en ervoer ongemak.

Deel:

Het ongemak bij sekswerkers, de kennis over onze democratie bij jongeren en het stemgedrag van jongeren onder de loep

Cocky: “Ik ben altijd heel begripvol als het gaat over sekswerkers. Ik wil heel ver meegaan en begrijp wel dat dit voor sommige mensen een beroep kan zijn. Maar prostitutie is in de basis gebaseerd op ongelijkheid.” 

ND-hoofdredacteur Sjirk Kuijper zag de beelden ook. Hij snapt wel dat er onderscheid gemaakt wordt tussen de verschillende contactberoepen: “Ook in de detailhandel wordt onderscheid gemaakt tussen meer en minder essentieel. Is de samenleving niet zó gepreoccupeerd op seks dat inderdaad wordt gedacht dat het een onmisbaar iets is? Waar je bovendien iemand anders voor nodig hebt?” 

Deze week kwam ook de eerste aflevering van de EO-serie Jojanneke uit de Prostitutie op tv. In deze EO-serie volgt Jojanneke van den Berge verschillende sekswerkers die proberen te stoppen met hun werk. Een van hen is een meisje dat al op 13-jarige leeftijd als prostituee werkte. Cocky: “Hoe ver ik ook wil gaan voor mijn begrip voor de vrijheid om dit beroep te kiezen: dit zit er in zoveel gevallen achter. Niet vrijwillig, zo beschadigend, zo misselijkmakend. Dan hoor je zo vaak die stomme uitdrukking over dat mannen nou eenmaal hun behoeftes hebben. Dat is nog steeds een heersende gedachte in de maatschappij.” Sjirk: “Maar laten we niet vergeten dat ook de christelijke moraal hieraan heeft bijgedragen.”

EO-presentator Joram Kaat wijst er nog wel op dat er een groep sekswerkers is die hier zelf voor kiest. Cocky: “Daar wil ik best wel in mee gaan. Maar in beginsel is het gewoon niet gelijkwaardig. Een vrouw of man die zijn of haar lijf beschikbaar stelt voor een ander. Dat heeft toch iets vernederends. Wil je dat doen omdat je geld wilt? Dan wil ik gewoon geld.”

“Als je prostitutie gezond zou willen maken denk ik echt dat we het eerst compleet moeten verbieden. Als dan blijkt dat er toch behoefte is aan seksverzorgenden, dan moet je vanuit een compleet andere aanvliegroute daar naartoe gaan. Het is niet meer normaal dat een vrouwenlijf voor het gebruik van een ander beschikbaar wordt gesteld.”

Verder bespreken Cocky, Kaat en Kuijper de democratische kennis van jongeren en de vraag waarom zoveel christenen op een niet-christelijke partij stemmen.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Podcast Deze Week
Podcast Deze Week

Het nieuws van deze week bekeken met een frisse blik naar de actualiteit.

Meer inspiratie nodig?
Meer inspiratie nodig?

Neem een kijkje op onze podcast pagina en laat je inspireren en verrassen door de diversiteit aan podcasts. Jouw nieuwe podcast zit er zeker bij.

--:--