Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze Week - De Elfstedentocht werd politiek

Cocky, Kaat en Kuijper bespreken het E-woord in een nieuwe aflevering van Deze Week

Na een week vol vrieskou en ijspret ontkomen ook Cocky, Kaat en Kuijper niet aan het behandelen van het E-woord. En als het over de Elfstedentocht gaat, dan komt de Friese inborst van Sjirk Kuijper naar boven: “Er wordt gesproken over 'de organisatie’. Maar er is maar één man die kan zeggen of we gaan rijden, dat is Wiebe Wieling, voorzitter van De Friesche Elf Steden. Ik maakte me maandagochtend al ontzettend kwaad over politici die er nummer van maken. “Premier Rutte moet ervoor zorgen dat de Elfstedentocht gereden kan worden.” Premier Rutte heeft er niks over te zeggen.”

Deel:

Deze Week over de Elfstedentocht, het rapport over misstanden in de adoptie, Clubhouse en veel meer

Maar we zitten in een pandemie, dan is de situatie toch helemaal anders? Er werd deze week gesproken over een Elfstedentocht zonder toertocht, alleen voor de profs. Maar dan neemt Sjirk ons even mee naar 1996: “In 1996 was er bijna een Elfstedentocht. Maar op de dag dat het ijs zo dik was, zette de dooi in. Toen is er een hele discussie geweest over de vraag of het reglement niet aangepast moet worden om de wedstrijd onder lichtere omstandigheden toch te kunnen rijden. Maar daar is toen door de ledenvergadering besloten dat er nooit een Elfstedentocht wordt gereden zonder toertocht. Dan zouden alleen de profs het parcours mogen schaatsen terwijl de mensen die de vereniging overeind houden dat niet mogen.”

Maar het echte probleem voor Sjirk zijn de politici. Maandag vond in Groningen het noordelijk lijsttrekkersdebat plaats. "Daar hoort het te gaan over de problemen van de regio. Maar al die politici gaan daar een nummertje maken over de Elfstedentocht. Ze behandelen Noord-Nederland als een folkloristische regio. Het is een minachting van de regio!”

Dit was ook de week van het rapport over de misstanden in de adoptie. Minister Dekker voor Rechtsbescherming besloot alle kinderadopties uit het buitenland per direct stop te zetten. Dat deed hij nadat uit het rapport van de commissie-Joustra bleek dat er heel veel mis is met het adoptieproces. Cocky las het rapport en schrok: “Aanvankelijk denk ik wel dat veel mensen nog gelukkig terecht gekomen zijn. Maar de pijn van de mensen die dat niet zo ervaren is zó heftig, dat ik snap dat ze deze beslissing nemen.”

Ook Sjirk is duidelijk: “Ergens voorop het rapport staat dat het adopteren van kinderen al in de Bijbel voorkomt. Maar dat ontstaat vanuit een relatie, je ziet een hulpeloos kind en daar ontferm je je over. Dat is totaal anders dan dat je een formulier invult en dat een kind dan hier naartoe wordt gehaald. Ik denk echt dat dat gewoon niet deugt.” Cocky : “Ik ben heel blij dat het rapport er nu is en dat er balletjes zijn gaan rollen.”

Daarnaast legt Joram aan Cocky en Sjirk uit wat Clubhouse is en bespreken Cocky, Kaat en Kuijper de appjes van Thierry Baudet.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Podcast Deze Week
Podcast Deze Week

Het nieuws van de week bekeken met een frisse blik naar de actualiteit

Meer inspiratie nodig?
Meer inspiratie nodig?

Neem een kijkje op onze podcastpagina en laat je inspireren. Ga op zoek naar je volgende podcast of laat je verrassen door iets nieuws.

--:--