Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elbert Smelt: ‘Soms snap je niks van lijden, maar ondanks dat mag je blijven hopen op Gods mooie wereld’

Het nieuwe album Trinity Wereldwijs: 'Eén grote familie'

Zittend aan zijn keukentafel vertelt Elbert Smelt (37), leadzanger van de band Trinity en vader van drie kinderen, over het nieuwe Trinity Wereldwijs-album ‘Eén grote familie’. “We bleven zingen, dwars door de nare en blije dingen.”

Deel:

Trinity Wereldwijs is een nieuwe tak aan de Trinity-boom waaronder de band familiemuziek wil uitbrengen in het Nederlands. Het album ‘Eén grote familie’ is een gevarieerd album dat gaat over thema’s zoals familie, samen zijn, onrecht, moed houden en elkaar door door dik en dun blijven steunen.

Waarom ‘Eén grote familie’?
“We leven in een tijd waarin iedereen erg gericht is op z’n eigen kleine wereldje. Soms is dat goed, maar ik denk dat we er steeds meer achter komen dat we als mens niet zonder andere mensen om ons heen kunnen. We hebben een grotere familie om ons heen nodig. Als we familie om ons heen hebben, is dat goud waard, hoe gek je familie soms ook is.

Met ons nieuwe album Trinity Wereldwijs hopen we dat er een hemels feestje in iedere woonkamer klinkt

In de clip van het liedje Eén grote familie hebben we gezorgd dat iedereen een karikatuur van zichzelf is. Een familie is bijna altijd, als je wat beter kijkt, een gekke verzameling mensen. Wie heeft er nou niet een gekke tante of een rare oom? En toch ben je familie, ondanks de valkuilen die we hebben of de typetjes die we zijn. Om het maar met de woorden van Elly en Rikkert te zeggen: ‘We hebben allemaal wat, we zijn allemaal raar en toch blijven we broertjes en zusjes.’”

Trinity: Geloven doe je samen
“We heten als band niet voor niets Trinity. We geloven in community, in samen. Als God al niet in z’n eentje is en Hij ons naar Zijn beeld heeft gemaakt, dan zijn wij dus ook gemaakt voor samen. God is niet voor niets met z’n drietjes!

God is niet voor niets met z’n drietjes!

Dat geld ook voor geloven: je kan dat niet in je eentje doen. Dat wil ik ook echt aan mijn kinderen meegeven. Geloven doe je samen. Je hebt een eigen geloofsleven en relatie met God en dat is ook echt belangrijk, maar uiteindelijk geloof je samen en ben je elkaar daarin tot een hand en een voet. Als ik het soms niet zie zitten, twijfels heb en maar een klein stukje zie van wie God is, dan helpt mijn familielid in de Heer mij om een ander stukje te zien.”

Hoe zou jij de dingen die je hebt geleerd in jouw opvoeding en in je leven willen doorgeven aan jou kinderen?
“Als je ons hele nieuwe album hoort, dan zitten daar zoveel aspecten van het leven met elkaar en met God in. Ik kan het niet beter beschrijven dan in die liedjes. Ik zou het heel tof vinden als iets van de liedjes echt inzinkt in het hart van mijn kinderen en dat ze tot in het diepst van hun ziel weten dat God er altijd is, wat er ook gebeurt. Dat God bij hen is en in hen woont, als een vlammetje dat niet uit te krijgen is.”

Hoe was afgelopen jaar voor jou?
“Corona gooit veel roet in het eten, maar geeft ook veel uitdagingen. Er zijn nog steeds ontzettend veel mogelijkheden. Ik heb vaak een positieve blik, maar geloof me: ik vind het ook wel eens flink balen. Dan denk ik: ik heb niet eens zin meer om wat te verzinnen, want het mag tóch vast weer niet. Je moet als band zo creatief zijn met wat je wilt organiseren, wat je wilt doen, en hoe je dat gaat communiceren. Soms zinkt de moed je wel eens een beetje in de schoenen.”

En als de moed je in de schoenen zinkt en je het liefst bij de pakken neer wilt gaan zitten, wat doe je dan?
“Heel veel gitaarspelen! Ik wilde al heel lang gitaar spelen, maar afgelopen jaar heb ik mezelf ertoe gezet om online gitaarles te nemen. En ik vind het ontzettend leuk. Elke keer als ik mezelf gespannen voel of in een negatieve flow zit, dan pak ik mijn gitaar en zing ik mezelf weer moed in.

Soms snap je niks van lijden, maar ondanks dat mag je blijven dromen en hopen op Gods mooie wereld.

Elbert begint er van te zingen: 'Dwars door de nare en blije dingen blijven zingen’. Ken je het liedje Eén grote familie, de titelsong van de plaat met die doldwaze clip? Dat is daar echt een voorbeeld van. Voor ons is dat liedje een betekenisvol nummer geworden. Toen we de clip hadden opgenomen met onze hele familie, is de vader van Bert (onze bassist) overleden aan een plotselinge hartstilstand. Hij ging een rondje fietsen en kwam niet meer terug. We stonden als band echt even met onze mond vol tanden toen Bert opeens zijn vader verloor. Terwijl we nog bezig waren met het maken van het album, kwam het er echt op aan dat we bleven zingen, dwars door de nare en blije dingen.”

Blije en nare dingen
“We zijn nu al zeker 17 jaar een band en we hebben elkaar door dik en dun vastgehouden. We hebben elkaar door crises heen zien gaan, vriendinnen zien krijgen, zien trouwen, kinderen krijgen, enzovoorts. En terugkijkend hebben we zoveel geleerd!

We doen tegenwoordig met z’n allen heel erg ons best om alle moeilijke en nare dingen weg te stoppen. We zijn druk met zo gelukkig mogelijk worden, maar geluk zit ‘m in het delen van het leven en betekenisvolle dingen doen. Onderweg beleef je dan momentjes van geluk. Ik las laatst een hele mooie uitspraak: je groeit als mens alleen maar door grote liefde en groot lijden. Dat is nogal wat om te zeggen, maar het is wel echt waar.”

Hoe zie jij dat terug in je eigen leven?
“Ik zie dat bijvoorbeeld ook terug in mijn eigen leven: door de grote liefde van mijn vrouw ben ik enorm gegroeid als mens. Maar het is heus allemaal niet makkelijk: af en toe ga je door moeilijke periodes heen, heb je twijfels of weet je niet meer goed wat je moet doen met je leven. Elkaar blijven opzoeken, blijven zien dat God betrokken is bij het gewone leven is dan niet makkelijk, maar het heeft me wel ontzettend veel geleerd.

Doe eens gek: Dans door de kamer, vier het leven!

Als ik aan groeien en volwassen worden denk, dan moet ik direct denken aan Mensenkind. Echt een heel leuk liedje van ons nieuwe album.” Elbert begint het direct enthousiast te zingen. “Als ik groot ben, wil ik grote mensen dingen doen en lekker koken, autorijden, zoenen, fikkie stoken. Maar met spelen stop ik nooit want das gezond, en dan blijf je jong. De boodschap: Blijf spelen! Als je echt groot wil worden, moet je blijven spelen… dus zoek een hobby, word kind als je met kids speelt, ren met je hond door het bos, doe is gek. Dans door de kamer, vier het leven!”

Hoe kijk jij aan tegen onrecht en leed en zorgen die dingen ook wel een voor geloofstwijfels?
“Ja, heel erg. In het liedje Brieven aan de hemel hebben we geprobeerd een paar van al die vragen te stoppen. Ik probeer me niet te laten lamslaan door nare dingen die ik zie of hoor, want daar heeft niemand wat aan. Ik denk ook niet dat Jezus ons daartoe oproept. Jezus zegt niet: ‘Wees kapot van het onrecht en blijf kapot.’ Hij wil natuurlijk wel dat we meehuilen, meevechten en soms meezwijgen met mensen die lijden en slachtoffer zijn van onrecht, maar we moeten daar niet in blijven hangen. Soms snap je er gewoon helemaal niks van, maar ondanks dat mag je blijven dromen en hopen op Gods mooie wereld.”

Levensles
“Ik moet denken aan 2 Korintiërs 4: ‘We worden van alle kanten belaagd, maar raken niet in het nauw. We worden aan het twijfelen gebracht, maar raken niet vertwijfeld. We worden vervolgd, maar niet in de steek gelaten. We worden geveld, maar gaan niet te gronde. In alles dragen we het lijden en sterven van Jezus Christus in ons mee opdát ook zijn opstanding en léven in ons bestaan zichtbaar wordt!’

Jezus zegt niet: ‘Wees kapot van het onrecht en blijf kapot.’

Wow! Ik vind daar echt een hele mooie levensles in liggen: in goede en kwade tijden. Wees je hiervan bewust. Jezus’ levenskracht, zijn koninkrijk, de hemel wordt dan zichtbaar. Voor jezelf en voor de mensen om je heen. Wij zijn de band Trinity ooit begonnen met de missie om Craftsmen of heavenly party’s te zijn; ambachtslieden van hemelse feestjes. En met ons nieuwe album Trinity Wereldwijs hopen we dat dat hemelse feestje in iedere woonkamer of auto klinkt en dat je al zingend en dansend deel bent van Gods wereldwijde familie, het koninkrijk van God op aarde!”

Lees ook: Sifra zingt christelijke muziek op uitvaarten

Beeld: Willem Jan de Bruin


Benieuwd geworden naar Trinity’s nieuwe muziek? Check het ‘Trinity Wereldwijs’ Spotify en YouTube kanaal. Wil je de band live zien spelen? Kijk op truetickets.nl voor het online ‘Een grote familie concert’ en de kerkenmeezingtour in het najaar.

Geschreven door

Corianne van der Werf

--:--