Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Emanuel Rutten verdedigt het bestaan van God met filosofische argumenten

Rutten in gesprek met David Boogerd en Stefan Paas in De Ongelooflijke Podcast

Ooit vond hij religie totale onzin, nu verdedigt hij het bestaan van God met filosofische argumenten. Emanuel Rutten is filosoof aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en ziet dat er een kentering gaande is in het God-debat: "De argumenten voor God zijn aangescherpt en het atheïsme staat er slecht voor", stelt Rutten in 'De Ongelooflijke Podcast'.

Deel:

Van a-religieus naar christen

"Toen ik in Delft wiskunde studeerde was ik zo a-religieus dat ik mezelf niet eens atheïst noemde. Ik vond het hele thema zo’n onzin dat ik geen enkel label relevant vond", vertelt Rutten. Hij las de klassieke filosofen maar uiteindelijk ook de Bijbel: "Ik raakte gefascineerd door de persoon Jezus. Zijn optreden en uitspraken boeiden me mateloos. Ik ging mijzelf christen noemen, en dat was een schok voor mijn omgeving."

Tanden poetsen

Rutten maakte wereldwijd furore - hij haalde de New York Times - door een nieuw argument voor het bestaan God te bedenken. “Ik stond mijn tanden te poetsen en had ineens een ingeving. Dit heeft nog nooit iemand bedacht.” In de Ongelooflijke Podcast vertelt Rutten de volgens hem beste argumenten voor het bestaan van God. Het atheïsme is wat hem betreft inmiddels een keizer zonder kleren: "Het begint zo langzamerhand duidelijk te worden dat er geen goede argumenten voor het atheïsme zijn."

We geloven al snel wat we willen geloven

Theoloog des Vaderlands Stefan Paas is vaste gast van De Ongelooflijke Podcast en werpt een boeiende, eigen blik op de zaak: "Als het om argumenten gaat, geloven we al snel wat we willen geloven. Kerkvader Augustinus zei al: "We zijn niet zozeer rationele wezens, maar verliefde wezens." Wij vinden argumenten al snel geloofwaardig als ze pleiten voor iets wat we aantrekkelijk vinden. Of als ze pleiten tegen iets wat we afstotend vinden. Nietzsche zei ooit: "Uiteindelijk is mijn verzet tegen het christendom geen kwestie van intellect maar van smaak."

Deze aflevering is te beluisteren via diverse podcastapps. Kijk hier via welke app jij wilt luisteren naar de aflevering

De Ongelooflijke Podcast
De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Meer inspiratie nodig?
Meer inspiratie nodig?

Neem een kijkje op onze podcastpagina en laat je verrassen of inspireren door de diversiteit aan podcasts. Jouw nieuwe podcast vind je hier zeker.

--:--