Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Finkers: 'Mijn geloof is geen keuze maar een geaardheid'

Finkers in gesprek met David Boogerd en Stefan Paas in De Ongelooflijke Podcast

In deze aflevering van De Ongelooflijke Podcast spreekt David Boogerd met Herman Finkers. De cabaretier kwam - na een uitstapje in zijn puberteit - terug in de katholieke kerk. ''Mijn katholicisme is geen keuze maar een geaardheid.''

Deel:

De kerk, humor, zang en Hermans ziekte

De Twentenaar pleit voor een kerk die een zo progressief mogelijk mensbeeld koppelt aan een zo traditioneel mogelijke liturgie. In een openhartig gesprek van een klein uur gaat het onder meer over lid zijn van een kerk die onder vuur ligt, humor, Gregoriaanse zang en Hermans ziekte.

Zin van het leven

Toen, de inmiddels 64-jarige, Finkers psychologie studeerde, worstelde hij met de vraag waartoe hij op aarde was. De vraag speelt weer op nu zijn gezondheid achteruit gaat: "Mijn geest wil nog van alles, maar mijn lichaam laat mij in de steek. Ik ben hier niet om zo aangenaam mogelijk naar de dood toe te glijden", zegt hij. "Ik wil wel iets betekenen. Je moet de wereld een millimetertje mooier achterlaten als dat kan."

Niet de bijbel maar in God

De cabaretier vindt dat in de protestants-christelijk hoek de Bijbel te veel in plaats van God wordt gesteld. "God wordt aan de kant geschoven en er wordt een boek vooruitgeschoven. Ik geloof niet in de Bijbel; ik geloof in God. Je kunt zodanig God zoeken – via een boek - dat je Hem totaal misloopt. Hij zit bijvoorbeeld ook in de natuur…"

"Hoeveel je ook weet (en we weten steeds meer): binnen het niet-weten stelt het niet veel voor", zegt Finkers met zijn kenmerkend gevoel voor ironie. "Er zijn mensen die zodanig in de wetenschap geloven dat ze denken dat we op den duur alles weten. Ik vergelijk het wel eens met een mol die onder de grond zit. Hoe moet je aan een mol onder de grond uitleggen hoe het kleurgebruik van Rembrandt is bij het Joodse bruidje? Dat is een heel andere wereld. Er is iets heel groots wat wij niet weten."


Deze aflevering is te luisteren via diverse podcastapps. Vind hier jouw app om de aflevering te luisteren. 

De Ongelooflijke Podcast
De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Meer inspiratie nodig?
Meer inspiratie nodig?

Neem een kijkje op onze podcastpagina en laat je verrassen of inspireren door de diversiteit aan podcasts. Jouw nieuwe podcast vind je hier zeker.

--:--