Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gepimpte caravan: Marjan heeft een caravanatelier

Caravans en campers, ze zijn er in alle soorten en maten. Heerlijk, je mobiele thuis voor als je op vakantie gaat. Marjan trekt er ook op uit met haar caravan, maar dan voor haar werk. Ze is namelijk dierschilder en gebruikt haar gepimpte caravan als mobiel atelier. “Door mijn opvallende caravan heb ik soms hele diepgaande gesprekken met mensen als ik op een markt sta met mijn schilderijen.”

Deel:

“Zo’n twee jaar geleden was ik aan het nadenken over hoe ik meer uit mijn schilderen kon halen. Ik had vroeger in de zorg gewerkt, maar werd twaalf jaar geleden door een ongeval arbeidsongeschikt verklaard. Ik schilderde toen al en ben daarmee verdergegaan. Toch kon ik het zoeken naar een baan maar niet loslaten. Ik besloot professioneel dierschilder te worden. God had me immers dat talent gegeven.

Mobiel atelier

Op een zondagmiddag was er familie op bezoek en ik vertelde dat het me leuk leek om een caravan te gaan pimpen. Ik zou er een mobiel atelier van willen maken en daarmee verschillende markten gaan bezoeken. Het leek me ook heerlijk om met die caravan naar mooie plekjes te kunnen rijden om daar te schilderen. Ik merkte dat mijn familie ook enthousiast over dit idee werd.

De dag erna kwam mijn man thuis van zijn werk en vertelde dat een collega van hem een caravan over had. De caravan stond al vier jaar ongebruikt in een schuur. Ik was meteen enthousiast toen ik de caravan zag en heb hem uiteindelijk kunnen ruilen voor een grasmaaier die wij nog hadden staan. Het was geweldig dat deze mensen mij de caravan zo gunden en ik dankte God ervoor!”

Marjan's gepimpte caravan

caravan atelier dierschilder

“Toen begon het werk. Ik kon de caravan opknappen in een lege varkensschuur van een cursist van me. Ik besloot om de caravan te beschilderen met kleine koeien en kippen.”

caravan atelier dierschilder

“Veel mensen kwamen kijken toen ik de laatste hand aan de caravan legde, hij stond inmiddels voor ons huis. Ik sprak allerlei buren en mensen tijdens het schilderen, die ik niet kende of nog nooit had gesproken.”

caravan atelier dierschilder

“Het interieur werd aangepakt; de gordijntjes naaide ik zelf en de rest kwam uit de kringloopwinkel of heb ik gekregen. Op de achterkant van mijn caravan schroefde ik een oud bord van de veekar die van een buurman was geweest. Op de vloer kwam kunstgras. Dat is erg praktisch en fijn aan de voeten. In de hangkast bevestigde ik gatenboard, zodat ik daar kleine schilderijtjes aan kan hangen en zo een kleine galerie in de caravan kreeg.”

caravan atelier dierschilder

“Aan het plafond heb ik plastic boerderijdiertjes op zijn kop geplakt. Een keer liep een bezoeker weg met een plastic geit in haar knot die afkomstig was van mijn plafond. Ik ben haar snel achterna gegaan en we hebben er samen smakelijk om kunnen lachen.”

caravan atelier dierschilder

“De caravan moest nog een naam en dat werd De Boeren Liefde, ik ben zelf van boerenafkomst en heb een grote liefde voor het platteland en de schepping.”

“Ik krijg hele leuke reacties op mijn caravan. De eerste keer dat ik ermee op pad ging om een verre reis te maken, moest ik tanken. Toen werd ik al door mensen aangesproken en stonden ze foto’s te maken. Veel mensen worden blij van mijn caravan. Vaak heb ik hele mooie gesprekken rondom mijn caravan over het leven en mijn schilderingen.  

Ik voel mij dankbaar dat ik de caravan voor zo weinig heb gekregen en kon pimpen. In de zomer word ik veel gevraagd om ergens te komen met mijn caravanatelier. Ik kan niet aan alles meewerken, want ik vind dat het wel leuk moet blijven. Gelukkig is het dat nog steeds!”

caravan atelier dierschilder


Yvonne heeft ook een vrolijk gepimpte caravan. Die van haar staat in de tuin en wordt voor allerlei leuke doeleinden gebruikt. Je leest het verhaal over Yvonnes tuincaravan hier.

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--