Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe vrachtwagenchauffeur Harry Reitsma bakker werd op de Africa Mercy

Én hij deelt een kerstrecept

Van Poolse pretzels tot Zweeds wittebrood; bakker Harry Reitsma bakt het allemaal. Niet voor de toch al overvolle kersttafels in Nederland, maar voor de 140 vrijwilligers van Mercy Ships, die Kerst dit jaar op de Africa Mercy vieren. En dan te bedenken dat Harry vorig jaar nog internationaal vrachtwagenchauffeur was!

Deel:

Harry reed met zijn vrachtwagen door heel Europa, toen hij eind 2016 een mailtje kreeg van Mercy Ships om kennis te maken met de organisatie. Hij meldde zich aan voor een kennismakingsweekend, en had een geweldige tijd. Maar tot zijn teleurstelling hadden ze geen chauffeur nodig. Wel een bakker, en iemand opperde dat hij zich misschien wel kon laten omscholen tot bakker. Hoewel Harry enthousiast was over Mercy Ships, was hij niet overtuigd – hij klom weer op zijn vrachtwagen.

Nieuw doel

Toch bleef het knagen, en begin 2017 – amper twee maanden na het kennismakingsweekend – schreef Harry zich in voor een online opleiding tot bakker. “Ik voelde diep vanbinnen dat ik deze keuze moest maken en bakker moest worden. Heel anders dan bij mijn vorige baan, waar ik een beetje ingerold was. Ik had namelijk mijn groot rijbewijs gehaald in mijn diensttijd en kon daarna zo aan de slag als chauffeur. Maar deze keer was het anders: bakker worden werd mijn doel.”

Lees ook: De bekering van de kapitein van Mercy Ships
Lees ook: De bekering van de kapitein van Mercy Ships

70 uur per week

Met dat doel voor ogen, ging Harry aan de studie. Het was behoorlijk intensief, want zijn stage moest hij naast zijn baan als vrachtwagenchauffeur doen, die hem al zo’n 70 uur per week kostte. “Studeren deed ik op de momenten dat ik moest rusten tijdens een rit.”
Harry’s harde werken werd beloond: in de zomer van 2018 was hij klaar om alleen te gaan bakken. De kersverse bakker liet er geen gras over groeien en een week later was hij in de haven van Las Palmas, Tenerife. Hier bereidde hij zich voor op zijn eerste avontuur op de Africa Mercy in Guinee.

Die nieuwe broden zijn altijd als eerste op

Kerst op de Africa Mercy

En zo is hij deze Kerst dus te vinden in de keuken van het schip. Broodbakken is geen routineklus voor Harry. Hij is altijd bezig met zijn ‘klanten’ en experimenteert met brood uit verschillende culturen. “Ik probeer van elke nationaliteit op het schip iets te bakken. Dan vraag ik aan de collega’s uit de diverse landen wat voor brood zij thuis eten en of ze een goed recept hebben. Vervolgens probeer ik het uit en stel ik het recept wat bij, want het gaat niet altijd in één keer goed. Momenteel ben ik aan het oefenen met Zweeds brood. Als het goed gaat, is het vaak wel een succes. Zo bak ik de Poolse pretzels en de stromboli – een soort opgerolde pizza – nu vaker. En het leuke is,” zegt hij trots, “die nieuwe broden zijn altijd als eerste op.”

Chocoladebrood met vier lagen

“Ik werk op de zoetste afdeling van het schip,” zegt Harry lachend. “Maar door corona is het nu allemaal wel wat anders dan anders. We proberen er het beste van te maken, maar het is een stuk rustiger op het schip. We houden afstand tot elkaar, dragen mondkapjes en mensen trekken zich eerder terug in hun hut. Toch zijn we van plan om van Kerst wel echt een feest te maken. Van mij kan de crew in ieder geval een Franse brioche en een vier lagen chocoladebrood in de vorm van een ster of kerstboom verwachten.”

Harry’s droom

Toch is dit niet het hele verhaal. Want toen Harry voor het eerst in Guinee was, kreeg hij een nieuw doel. “Ik zag daar kinderen die elke dag slechts één maaltijd kregen, en soms dat nog niet eens. Ik hoef nog lang niet met pensioen, laat mij nog maar even brood bakken – voor die kinderen.”

Mercyships.nl

Harry’s recept voor de feestdagen: stromboli

Harry deelt zijn geheime recept van de stromboli, een opgerolde pizza. Het is een combinatie van de Italiaanse en Amerikaanse keuken.

Het recept vind je hier.

--:--