Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe zorg je voor een bij-vriendelijke tuin?

Ontvang gratis bloembollen van Zapp Your Planet

Bijen zijn hard op zoek naar levendige tuintjes, want ze worden met uitsterven bedreigd. Door prachtige bloemen te planten, zorg je voor genoeg voedsel voor het kleine beestje. Het EO-televisieprogramma Zapp You Planet komt in actie voor de bij met gratis ‘bloembollen’.

Deel:

Een bij-vriendelijke tuin of balkon staat bijna het hele jaar in bloei. De bijen zijn actief in het voorjaar tot aan de herfst. In deze periode zijn ze constant op zoek naar voedsel. Het is dus belangrijk om gedurende deze periode een aantrekkelijke tuin te hebben voor de bij. 

BIJ-tuintje

Het kan natuurlijk dat er niet veel ruimte is in je tuin, of dat je helemaal geen tuin hebt. Maak dan een BIJ-tuintje. De bloemen hebben namelijk niet veel ruimte nodig. Haal bijvoorbeeld een tegel uit de tuin, zet een bloempot op je balkon of zet een paar bloemen neer in een boomspiegel (het stukje grond rondom de boom) in jouw straat. Creatieve oplossingen genoeg om de bij een warm welkom te geven.

Bijen houden van eenvoudige bloemen waar ze nectar uit kunnen halen. Koop het liefst biologische bloembollen en zaden, want die zijn niet met gif behandeld. Krokussen, madeliefjes, lavendel en klaprozen zijn nectarrijk. Ook houden de zoemende insecten van boekweit, goudsbloem, koriander en komkommerkruid. En zo zijn er nog veel meer bloemen en planten waar de honingmakertjes blij van worden.

Kijk bijvoorbeeld op de Bijenclub voor een lijst met geschikte bloemen voor de bij.

Flower Power

Zapp en de EO willen samen met kinderen de bijen een handje helpen. Er worden tienduizenden bloembommen verspreid; bollen aarde met daarin zaadjes van bloemen die geliefd zijn onder bijen. Kinderen kunnen ze gratis aanvragen via zappyourplanet.nl Zo wordt Nederland opgefleurd met prachtige tuintjes en wordt de bij aan voedsel geholpen.


Zapp Your Planet laat het mooie eindresultaat van alle bij-vriendelijke acties zien. Anne-Mar Zwart en bloemen- en bijendeskundige Tonnie van der Neut, gaan langs om de tuinen te bewonderen. De afleveringen zijn vanaf zaterdag 30 mei op woensdag, zaterdag en zondag te zien op NPO Zapp om ongeveer 15.30, 18.00 en 19.00 uur. Ook zijn alle acties terug te zien op de sociale mediakanalen van NPO Zapp.

--:--