Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik ga jullie erfenis vast uitgeven'

Blog van Corien Oranje

“Zit je weer te gamen?” vraagt zoon twee aan nummer één, die tijdens het eten op zijn mobiel zit. “Nee, ik ben bezig met beleg- gingsfondsen,” verzucht mijn oudste. “Lach niet! Ik meen het! Mijn spaargeld is het afgelopen jaar vijf procent minder waard geworden. Door de inflatie!”

Deel:

“O, dan ga je toch lekker cryptominen,” antwoordt nummer twee zorgeloos. Hij is nog aan het afstuderen, en kan voorlopig alleen nog maar dromen over een positief banksaldo. Dit in tegenstelling tot mijn oudste zoon, die nog steeds thuis woont, en daarom lekker kan sparen.

“Cryptominen?” zeg ik enthousiast. “Leuk, moet je doen!”
“Nee, dat is niet goed voor het milieu,” zegt nummer één. “Dat kost heel veel energie. Dan zou jullie energierekening heel erg omhooggaan.”
“Welnee,” ga ik door. “Je hoeft toch niet zelf te minen! Er is maar een beperkt aantal cryptomunten. En die zijn allemaal al gemijnd.”
“Mam! Doe niet zo belachelijk! Dat meen je toch niet echt hè?” “Ze maakt een grapje.”
Ze nemen me volstrekt niet serieus. Terwijl ik echt wel het een en ander opgepikt heb, de laatste jaren. “Nee, ik maak geen grapje! Ik heb het gelezen op internet.” Ik pak mijn eigen mobiel er nu ook bij. “Kijk, hier staat het: er zijn 7500 cryptomunten.”
“7500 sóórten, mam. Beloof me alsjeblieft, alsjeblieft, dat je niet met cryptomunten gaat beginnen!”
Ik zoek verder. “De digitale gulden. Dat is misschien wel wat voor ons. Die staat er goed voor.”
“Mam, alsjeblieft! Je meent het toch niet echt hè?”

Ik begin er nu zin in te krijgen. “Lijkt me leuk,” zeg ik. “Spending Kid’s Inheritance. Ik ga jullie erfenis vast uitgeven.”
“Dat maakt me niet uit,” zegt nummer één. “Dat zal toch niet veel zijn.”
Het verbaast me hoe harteloos hij spreekt over ons verscheiden. Nummer twee begint over tulpenbollen, die in de Gouden Eeuw net zo veel waard waren als Amsterdamse grachtenpanden. Er waren mensen die hun hele vermogen stopten in één tulpenbol. Hij is ervan overtuigd dat ik daar ook ingetrapt zou zijn.
“Mag ik vast mijn erfdeel?” vraagt hij. “En dan wil ik ook een vierde van je royalty’s. Ik wil het graag contractueel vastleggen.”

Geschreven door

Corien Oranje

--:--