Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In 5 stappen een geslaagde buurtbarbecue organiseren

Je bent net in een nieuwe buurt komen wonen en wilt je buren leren kennen. Of je woont al jaren in dezelfde wijk en je wilt je leuke buren wat vaker zien. Een barbecue is daarvoor dé perfecte manier! Nieuwe vrienden maken was nog nooit zo gemakkelijk!

Deel:

1. Organisatieteam

Bedenk of je dit in je eentje wilt organiseren of dat je een groepje buren zoekt die ook enthousiast zijn. Dat laatste is zeker fijn: ieders talent kan ingezet worden, je hebt mensen om mee te sparren en de taken kunnen worden verdeeld. Oh, en je hebt een paar barbecues ter beschikking (als je teamgenoten allemaal een barbecue hebben tenminste). Perfect!

2. Uitnodigingen de deur uit!

Wil je alleen de straat uitnodigen of de hele wijk? Bedenk hoe groot- of kleinschalig je het wilt maken. Dan is het tijd voor de uitnodigingen. Wat moet daar in iedergeval op staan? Tijd, datum en locatie uiteraard, maar zorg ook voor een stukje wat mensen af kunnen scheuren waarop ze kunnen aangeven of ze wel of niet komen en of je nog rekening moet houden met allergieën of iets dergelijks. Geef ook aan hoeveel geld mensen moeten betalen.

3. Eten

Op een barbecue hoort natuurlijk vlees. Toch zijn er ook genoeg andere lekkere dingen die je kan grillen op de bbq, zoals veel groentes. Ook salades en stokbrood is lekker voor tussendoor en sausjes zijn natuurlijk onmisbaar. Check hoeveel mensen van plan zijn te komen en bedenk dan een hoeveel van wat nodig is en stuur iemand met een lijstje op pad.

Wat je ook kan doen, is mensen vragen allemaal iets lekkers mee te nemen. Als er bijvoorbeeld mensen uit andere culturen in je buurt wonen, kan je op de uitnodiging aangeven dat het geweldig zou zijn als mensen een typische lekkernij maken en meenemen. 

Drinken zou je sowieso door iedereen zelf laten meenemen. Je weet nooit wat iedereen wil drinken: alcohol of niet, water, fris, sapje? En hoeveel? Vermijd dat door mensen zelf wat mee te brengen.

4. Aankleding

Hang gezellig slingers tussen de bomen, maar pas op dat ze niet boven de barbecue hangen in verband met brandgevaar. Zorg voor een muziekje, dan zit de sfeer er gelijk al in. Zet een paar tafels neer waar je het eten en plastic bordjes en bestek neer kunt leggen. Zorg voor een heleboel statafels en misschien wat tafels met stoelen, voor de mensen die er graag bij gaan zitten.

5. Netwerk!

Nu heb je alles voor elkaar. Laat de mannen het vlees grillen (tenzij je dat zelf erg leuk vindt om te doen uiteraard!) en dompel jezelf onder in de buurtgezelligheid. Jij hebt de buurt bij elkaar gebracht en mensen leren elkaar beter kennen. Hoe leuk is dat? 


Zoek je nog een lekkere salade om te maken voor de barbecue? Vind hier 5 recepten voor heerlijk zomerse salades.

--:--