Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marieke (45): ‘Ik probeer niet over de toekomst na te denken’

Marieke is mantelzorger voor haar man

23 november 2021 · Leestijd 3 min

Acht jaar geleden krijgt Marieke’s man een herseninfarct. Sindsdien is hij helemaal afhankelijk van Marieke. De mantelzorg voor haar man, in combinatie met een gezin met twee kinderen is zwaar. Ze vertelt er openhartig over in de EO podcast ‘En toen was ik mantelzorger’.

“24 juli 2013 is een datum die in ons geheugen gegrift staat”, begint Marieke (45) haar verhaal tegen presentator Tom Herlaar. “Ik hoorde een ontzettend harde knal. Dan weet je meteen dat het mis is. Ik rende naar boven en daar lag hij tussen het bed en de muur. Hij keek, maar je zag dat hij in de war was.”

Mariekes man heeft een herseninfarct gehad en daar heeft hij, zoals Marieke zelf omschrijft, ‘pittige restverschijnselen’ aan overgehouden. Hij is rechts verlamd, spreekt slechts enkele woordjes, schrijven en lezen gaat niet. “Hij is eigenlijk in alles afhankelijk van mij”, zegt Marieke.

Kinderen

Haar twee kinderen waren 11 en 9 jaar oud toen het gebeurde. “De kinderen verloren in 1x hun basis. Je bent dan nog niet bezig met het verlies van je ouders. Dat gemis van veiligheid heeft ze enorm geraakt, maar pas in de jaren erna zie je wat het gemis nog meer is. Onbezonnen familievakanties bestaat gewoon niet. Het heeft op alle vlakken impact. Ik vrees dat ik het ook nu nog niet allemaal kan overzien.

Ik heb wel heel erg geprobeerd ze uit de zorg te houden. Dat vond ik zo belangrijk. Dat doe ik allemaal zelf, daar wil ik de kinderen niet mee belasten. Maar je ontkomt er niet helemaal aan. Die zorg hoort er gewoon bij.”

Ze vertelt eerlijk dat ze door de ziekte van haar man best wel eens wat steken heeft laten vallen in de opvoeding: “Ik had er de energie niet voor. Dan dacht ik: ik ruim die vaatwasser wel in, ik heb geen zin om daar ruzie over te maken. Gaat het niet met je huiswerk? Dan doe je het niet. Ze zijn nu 19 en 17 en dat opvoeden ga ik er nu niet meer in krijgen.”

Het is heel eenzaam

“Ik voel me heel alleen, dat maakt het zwaar. Als ik het met mijn ouders deel bijvoorbeeld, zijn ze bezorgd om mij en zeggen: ‘kan je dit wel volhouden?’ Maar als ik het met mijn schoonfamilie deel zeggen ze: ‘maar hij is zo ziek, hij heeft het zo zwaar.’ Dus je kan nooit met iemand alles delen wat je zou willen delen, dus het is heel eenzaam."

Lees verder bij Eva.nl

Lees het artikel bij Eva.nl
Lees het artikel bij Eva.nl
Luister de podcast 'En toen was ik mantelzorger'
Luister de podcast 'En toen was ik mantelzorger'
--:--