Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marjon Moed: 'Ik kon niet belijden wat ik moest belijden'

Documentairemaker in 'Onderweg'; zaterdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Marjon Moed is bekend van de documentaire Single, waarin ze erachter probeert te komen waarom zij als dertiger nog steeds single is. Sinds kort is ze te zien in de reeks Holy Shit. Hierin onderzoekt de documentairemaker of ze nog iets wil met het christelijke geloof waarmee ze is opgegroeid. Een vraag die ook veel van haar leeftijdsgenoten bezighoudt. Elsbeth Gruteke interviewt haar in Onderweg (EO).

Naast het maken van documentaires doet Marjon Moed nog veel meer. Ze acteert, zingt en ontwerpt tassen. Marjon vertelt dat ze zichzelf dan ook ‘creatief mogelijkmaker’ noemt. Met al haar talenten wil ze bijdragen aan ‘de dag dat alles goed komt’. In Onderweg neemt Elsbeth haar gast mee terug naar haar jeugd in Ede, waar Marjon opgroeit in een christelijk milieu. 

'Verhaal Jezus altijd al lastig'

In Ede heeft Marjon een hechte groep van vrienden in de kerk en gaat veel naar christelijke festivals en events. Toch vindt ze het verhaal van Jezus en het kruis altijd al lastig. "Ben ik gek, of zijn jullie het?" Die vraag stelt zij zichzelf vaak. Veel van haar vrienden doen uiteindelijk belijdenis. "Ik heb nooit belijdenis gedaan," zegt Marjon. "Ik kon niet belijden wat ik moest belijden." Marjon doet in Rotterdam de theateropleiding van Codarts. Het leven buiten de christelijke bubbel bevalt haar goed. In de jaren die volgen verdwijnt de kerk steeds iets verder naar de achtergrond. 

Stef Bos: 'Over acht jaar kun je weer een belijdenis schrijven, en acht jaar later weer'

In de documentaire Holy Shit vraagt Marjon zich af wat ze nog gelooft. Marjon gaat tijdens haar serie in gesprek met diverse mensen: muzikanten, theologen en kunstenaars. Marjon vertelt dat ondanks alles het geloof haar nog steeds niet kan loslaten. Omdat ze nooit belijdenis heeft gedaan, heeft ze een speciaal belijdenislied geschreven waarmee ze de serie afsluit. Stef Bos zegt hierover tegen haar: "Over acht jaar kun je weer een belijdenis schrijven, en acht jaar daarna weer." Dat is voor Marjon erg geruststellend. 

Onderweg: Marjon Moed

Zaterdag 23 mei, 22.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Eva Dokter

--:--