Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marthe, dochter van evangelist Jurjen ten Brinke, legt op jonge leeftijd geloofsbelijdenis af

‘Ik wist zeker dat ik God wilde volgen’

Marthe ten Brinke is dertien jaar als ze geloofsbelijdenis doet. Op die leeftijd is belijdenis doen niet gebruikelijk in Hoop voor Noord, de kerk waar haar vader voorganger is. Toch ontstond hier ruimte voor.

Deel:

“Ik zal het nooit vergeten,” vertelt Jurjen. “Het was na een avondmaalsdienst. Jij was twaalf jaar, we wisten niet waar je was. Ik vond je op je kamer. Je was aan het huilen en zei: ‘Ik wil ook aan het avondmaal, maar daarvoor moet ik eerst belijdenis doen’. Dat was waar.”

Pubertijd

Jurjen: “Ik legde je uit dat je nog jong was en nog door de pubertijd heen moest.”
Marthe: “Dat was natuurlijk waar, maar ik wist zo zeker dat ik God wilde volgen. Waarom zou dat dan niet mogen? Ik vond dat het doen van belijdenis ook een mooie basis was voor de pubertijd. Het geeft een stukje houvast in een lastige periode.”

Achteraf realiseer ik mij dat we hier zelf voor gebeden hadden

Jurjen: “Ik begreep je ook wel, toch vond ik je nog erg jong. We zaten zo een poosje op je kamer te praten toen je uiteindelijk zei: ‘Begrijp ik nou goed dat je vindt dat ik te jong ben om te kiezen?’ Ik bevestigde dat, waarop je zei: ‘Dat snap ik niet, hoor. Ik ben al acht jaar lang de enige christen in de klas, al acht jaar de enige die bidt en jullie vinden mij te jong om te kiezen?’ Tja, ik kon niet anders dan me gewonnen geven. Ik besprak het in het leidersteam en iedereen was akkoord.”

Gebed om bescherming

Jurjen: “Het was een bijzondere ervaring. Achteraf realiseer ik mij dat we hier zelf voor gebeden hadden. Gebed om bescherming en dat jullie de juiste mensen om je heen zouden krijgen. Dat is gebeurd en dat is mooi om te zien. Daarnaast heb jij een sterke discipline. Zo ging je naar Rome op reis en ging je als enige vroeg uit bed om naar de kerk te gaan.”

Ik ben een beetje streng voor mezelf

Marthe: “Dat soort keuzes waren niet gemakkelijk. Vaak heb ik me afgevraagd: ‘Blijf ik trouw aan principes en gewoontes of ga ik mee in wat anderen doen?’ Natuurlijk heb ik ook geleerd dat het niet per se gaat om die gewoontes, maar dat het mooi is om te kiezen om naar een kerkdienst te luisteren en zo tijd te maken voor God.”

Jurjen: “Je weet dat je vrij bent om zelf te kiezen.”

Marthe: “Dat klopt. Ik ben een beetje streng voor mezelf. Ik wil er graag uitspringen. Dat mensen zien dat je christen bent en je niet meegaat in de sleur.”

Lees ook: 7 cadeaus die mooi zijn om te geven bij een doop of belijdenis

Beeld: Elisabeth Ismail

Geschreven door

Hilde Kooij

--:--