Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Matthijn Buwalda: 'Ik ben mijn eigen, grootste vijand'

Een hoge lat en zelfveroordeling

Minella gaat in gesprek met Matthijn Buwalda. Matthijn vertelt over zijn ambities en hoe hard hij voor zichzelf kan zijn. "Gek genoeg gaan veel van mijn liedjes over dat je jezelf niet moet veroordelen."

Deel:

Minella meets Matthijn Buwalda

Minella: “Wat gebeurt er als je je lat niet haalt?”

Matthijn Buwalda: “Ik veroordeel mezelf heel snel. Ik voel spanning in mijn schouders en mijn hoofd. Gek genoeg gaan veel van mijn liedjes over dat je jezelf niet moet veroordelen. Ik zing dus ook tegen mezelf en dat is prima. Ik baal ervan dat ik weinig genade heb met mezelf. Wat ik doe, wil ik heel goed doen. Die ambitie heeft er altijd al in gezeten.”

Minella: “Iedereen kent jou als ieders beste vriend, ideale schoonzoon, welkome gast op ieder feestje. Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen die zegt: ‘Ik vind Matthijn eigenlijk niet leuk.’”

Matthijn: “Haha, na dit interview melden al mijn vijanden zich ineens. Maar inderdaad, dat is het beeld dat er van mij bestaat. Terwijl ik dat beeld niet bewust creëer of in stand probeer te houden. Sommige mensen zullen het niks vinden wat ik doe. Daar heb ik geen problemen mee. Ik maak wat ik maak en als je komt: welkom, heel tof.”

Minella: “Maar ik hoor wel een vijand in jezelf.”

Matthijn: “Zeker, ik ben mijn eigen, grootste vijand. Op mijn album Hotel de Hoop heb ik een verklaring van afhankelijkheid geschreven, in het liedje Nodig Nu. Daarin zing ik: ‘Ik ben mijn eigen wereldoorlog, ik ben mijn grote hinderlaag, ik ben mijn eeuwige rivaal.’”

Minella: “Die woorden raken mij, terwijl het woorden zijn uit jouw hart.”

“Dat is het mooie aan muziek. Je verwoordt je eigen leven in een lied, dat zing je een zaal in, en dan komen er allemaal andere verhalen terug, die met dezelfde woorden verteld kunnen worden. Daar verbaas ik me elke keer weer over. Het is de kunst om de balans te vinden tussen een verhaal dat helemaal bij mij past, maar dat ook breed genoeg is om helemaal een ander te laten zijn. Als dat lukt, is dat te gek.”

Soundcloud | Spotify | Itunes

Over Matthijn Buwalda

Matthijn Buwalda (35) is zanger, liedjesschrijver, verwoorder en verhalenverteller. Het gelukkigst is hij in het theater, waar hij herkenbare, Nederlandstalige luisterliedjes zingt over doodgewone mensen in het perspectief van Gods grote verhaal. Hij bracht acht albums uit, waaronder Hooggeëerd Publiek en Hotel de Hoop. Dit najaar is hij weer in de theaters te vinden met Rechtop Mens. Matthijn is getrouwd met Annemieke en heeft drie kinderen.

Lees ook dit interview: Minella spreekt met Matthijn over gebrokenheid, aan de hand van Mozes. "Toegeven dat niet meer gaat is lastig. Kwetsbaarheid klinkt mooi, maar zodra het niet te controleren is het verschrikkelijk..."

Foto's: Nienke van Denderen
Tekst, video & podcast: Charlotte van Egmond

--:--