Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"In het bos in Boekel ontmoetten alle jongens en meisjes uit de buurt elkaar. Uit het zicht van ouders."

Persoonlijk verhaal Petra van Haandel - Boekel

“De cirkel is rond. Vorig jaar ben ik gaan wonen aan de rand van het bos waar ik als kind altijd speelde. Vroeger nam mijn moeder me altijd op woensdagmiddag mee naar het bos. Nu neem ik haar mee om te gaan wandelen. Het bankje bij de Hazelaar is een van mijn favoriete plekken. Het kijkt uit over het water en het bos. Heerlijk om daar in stilte te zitten.”

Deel:

Vrijheid

Petra van Haandel (59) groeide op in het Brabantse Boekel en is verweven met de Peelrand. Vroege jeugdherinneringen gaan hand in hand met verse herinneringen. Petra: “Het bos is er altijd geweest. Ik weet niet beter dan dat mijn moeder me mee de natuur innam. Het groen in. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, krijg ik een gevoel van vrijheid. Rondstruinen tussen de bomen, van alles verzamelen. 

Net zoals ik mijn vijfentachtigjarige moeder regelmatig mee het bos ik neem, doe ik dat ook met mijn kleinkinderen. Ik heb een tijdje terug het blotevoetenpad met ze gelopen. Er is van alles voor ze te doen hier in het bos. Heel anders dan vroeger. Wij hadden gewoon zand en een emmertje.” 

Met partner, zoon en kleinkinderen op pad

Puber in het trimbos

Kleine meisjes worden groot en waar eerst de vrijheid van rondstruinen tussen het groen voldoende is, ontstaat er op een gegeven moment een verlangen naar een ander soort ruimte.

Petra: “Die vrijheid vond ik als puber in het trimbos. Dat is zo’n aangelegd parcours in het bos waar je kan sporten. Springen, hardlopen; je kent het wel. Als tienermeisje mocht ik natuurlijk niet alleen naar het bos, maar als ik zei dat ik er ging sporten in het trimbos, mocht het wel. Dus daar ontmoetten alle jongens en meisjes uit de buurt elkaar. Uit het zicht van ouders.” 

Plant een boom
Plant een boom

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

Huis aan het bos in Boekel

Nog altijd denkt Petra met een glimlach terug aan haar jeugd in het bos. Een mooie herinnering; dat is wat het jarenlang is geweest. Tot het moment dat ze de kans krijgt een huis te huren aan de rand van het door haar zo geliefde bos. Ze twijfelt geen moment. En nu loopt ze zo vanuit haar achtertuin het bos in. 

Petra: “Van mijn tuin heb ik een soort van ‘voedsellab’ gemaakt: ik heb een fruittuin met bramen, bessen en frambozen. Wandelaars die uit het bos komen, mogen deze plukken en genieten van wat de natuur te bieden heeft. Ik ben een natuurmens en deel heel graag deze liefde met anderen. Dat is toch het mooie van de natuur? Het is gratis, liefdevol en voor iedereen beschikbaar.” 

Boekel
Volg ons op Instagram!
Volg ons op Instagram!

Blijf op de hoogte van de laatste acties en nieuwtjes van Nederland Plant Bomen.

--:--