Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Natasja stapte uit de prostitutie en wil nu andere vrouwen helpen

'Ik wil Roemeense meiden laten weten dat God van hen houdt'

Tijdens de lockdown in de coronacrisis raakt Natasja* er steeds meer van overtuigd dat ze wil stoppen met haar werk in de prostitutie. Nu bouwt ze aan een toekomst in Roemenië waarin ze ook andere vrouwen wil helpen.

Deel:

“Ik groeide op in Roemenië, in een grote Roma-familie. Mijn ouders gaven me niet genoeg aandacht en waren meer bezig met dure reizen en spullen dan met mij. Ze brachten me bijvoorbeeld niet naar de dokter als ik pijn had. Toch blijven het mijn ouders en heb ik ze altijd willen helpen waar ik kon. Ik wilde graag een eigen leven opbouwen, echt iets met mijn leven gaan doen. Daarom ging ik naar Spanje, samen met mijn toenmalige vriend. Ik begon te stelen om aan geld te komen.”

Verslaafd aan geld

“Op een gegeven moment hoorde ik in Spanje dat ik in Nederland nog veel makkelijker aan geld zou kunnen komen. Een vrouw in Amsterdam wilde me wel laten zien hoe ik snel geld kon verdienen. Omdat ik verslaafd was geraakt aan geld en dure spullen, klonk dat heel aantrekkelijk. Eenmaal in Nederland liet deze vrouw, die mijn vriendin geworden was, me zien hoe het werk op de Wallen ging. Toen ik de ramen zag, dacht ik eerst: dit is de hel. Toch rende ik niet weg, omdat ik zag dat ik in de prostitutie heel makkelijk geld zou kunnen verdienen. Ik praatte het werk voor mezelf goed en werd al gauw populair bij klanten.”

Waardevolle ontmoeting

“Toen ik drie jaar op de Wallen werkte, ontmoette ik Frits. Ik had hem al vaak gezien, want hij dook overal op. Frits was altijd samen met een andere vrouw. Een van mijn collega’s praatte regelmatig met hen en ik vroeg me af waarom ze dat deed. Dat kostte toch alleen maar tijd en geld? Ze vertelde me dat deze mensen heel aardig zijn en haar wilden helpen om te stoppen met het werk. Ik vond het maar raar. Ik was inmiddels zo verknocht geraakt aan het snelle geld en mijn populariteit dat ik er niet over peinsde om zelf te stoppen. Ik wilde absoluut niet met deze mensen in gesprek komen. Wanneer ik Frits zag lopen, draaide ik me altijd gauw om. Het voelde een beetje alsof hij mijn vader was en me betrapte op mijn slechte gedrag.

Op een gegeven moment hoorde ik een gesprek tussen een collega en deze mensen en kwam erachter dat het een heel prettig gesprek was. Ik besloot mijn deur eens open te doen toen ze weer langskwamen. Ik was verrast en bewogen door de woorden van Frits en zijn collega. Hij vertelde me helemaal niet dat ik moest stoppen, maar stelde me juist om mijn gemak en liet me weten dat God van me houdt. Toen ik naar huis ging, voelde ik me vreemd. Langzaamaan besefte ik dat dit werk helemaal niet zo goed voor me was. Ik denk dat God op dat moment in me ging werken. Ik heb altijd al in God geloofd, maar toen ik verslaafd raakte aan geld, verloor ik Hem uit het oog. Nu ik weer met Hem in aanraking was gekomen, ging ik meer van Hem zien.”

Ik wilde uit de prostitutie stappen

“Ondertussen brak de coronacrisis uit en kon ik niet meer werken. Ik praatte in die tijd veel met Frits. Dit was voor mij de beste tijd om na te denken over mijn leven en welk pad ik moest inslaan. Ik had ook een relatie en kwam erachter dat die niet goed was. Op een gegeven moment wist ik echt niet meer wat ik met de situatie aan moest: mijn werk was niet goed om mee door te gaan, mijn vriend was niet goed voor me en met mijn moeder, die een alcoholverslaving heeft, ging het ook niet goed. Ik voelde me erg alleen. Frits en zijn collega’s baden veel voor me en wisten me te bemoedigen. Ik ging zelf ook meer op zoek naar God en vroeg of Hij me de juiste weg wilde laten zien. Toen het werk weer een beetje op gang begon te komen, vertelde ik tegen Frits dat ik uit de prostitutie wilde stappen. Het was genoeg. Ook verbrak ik de relatie met mijn vriend. Hij heeft alles van me weggenomen, behalve mijn relatie met God.”

Grote onzekerheid

“Omdat ik nu helemaal geen inkomsten meer heb, is het soms verleidelijk om terug in de prostitutie te gaan. Met het geld dat ik verdiende, kon ik namelijk ook mijn ouders helpen wanneer ze in de problemen zaten. Ik leef nu in grote onzekerheid, maar ik kwam erachter dat als ik echt mijn leven wil beteren, ik me niet meer moet laten leiden door geld. Dat is niet makkelijk, want door mijn geldnood zit ik nu met veel vragen. Ik wil graag een eigen onderneming starten in Roemenië, maar ik weet nog niet goed hoe. Gelukkig helpen Frits en zijn collega’s me waar ze kunnen.”

Juist in Roemenië worden veel meisjes de prostitutie in West-Europa in gelokt

“Ik voel me schuldig over de verkeerde keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt. Als ik nu met andere meisjes op de Wallen praat, probeer ik ze uit te leggen wat ik heb ontdekt. Wanneer meisjes stoppen met prostitutie, hebben ze niets. Vaak zijn ze dan weer gedwongen om terug te keren naar de oude situatie. Ik denk dat God mij wil gebruiken om daar verandering in te brengen. Ik ben teruggegaan naar Roemenië, zodat ik daar met een schone lei kan beginnen. Daarmee kan ik meer van waarde zijn voor anderen. Juist ook in Roemenië, want daar worden veel meisjes gelokt om in de prostitutie in West-Europa te gaan werken. Die schaamteloze promotie om de prostitutie in te gaan maakt me verdrietig. Ik wil Roemeense meiden laten weten dat God van hen houdt: net zoals Frits bij mij heeft gedaan.”

Natasja is terug in Roemenië maar heeft nog even een zetje nodig om haar leven op te kunnen pakken. Haar droom is een eigen winkel met mooie en goede kleding. De kleding is er al, maar een winkel op de juiste locatie is onbereikbaar door ontbrekende financiën. Ze zou graag eens sparren met iemand die de branche kent. Misschien is er zelfs iemand die (tijdelijk) haar kleding in Nederland wil verkopen. Kan jij Natasja helpen? Neem contact op met Frits Rouvoet frits@brightfame.nl.

*Wegens privacyredenen is de naam van Natasja gefingeerd.


Natasja wist uit de prostitutie te komen met hulp van de organisatie Next Steps. Eva draagt hier graag haar steentje aan bij. Meer weten? Kijk dan hier.

Sofia* probeert ook uit de prostitutie te stappen, lees haar verhaal hier

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--