Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Overstroming in Luxemburg trof Camping Val d’or

'Er kwam zoveel water uit de omliggende bergen, dat het water bleef stijgen'

Camping Val d’or ligt in Noord-Luxemburg, een van de regio’s die vorige week hard werd getroffen door overstromingen. De Nederlandse campingeigenaar Dirkjan van Berkum vertelt over het hachelijk avontuur dat hij achter de rug heeft en hoe hij de camping met behulp van de plaatselijke voetbalclub, buren, vrienden en familie in een week tijd weer heeft opgebouwd.

Deel:

Val d’or ligt in de Éislek, een regio die zich kenmerkt door prachtige heuvels en dalen. Deze kleinschalige familiecamping is bij uitstek geschikt als uitvalbasis om te wandelen, mountainbiken en wielrennen. De gastvrije campingeigenaren Liesbeth en Dirkjan kunnen jaarlijks rekenen op vaste bezoekers die hun hart hebben verpand aan deze gemoedelijke camping.

“Het is een uitgekomen jongensdroom om een camping in dit prachtige stukje natuur te mogen runnen”, vertelt Dirkjan trots. Nadat hij drie jaar als beheerder op Beter Uit Vakantiepark Walsdorf werkzaam was geweest, kreeg Dirkjan de kans camping Val d’or over te nemen. Afgelopen twee seizoenen gingen echter anders dan gehoopt. “Vorig jaar stond in het teken van corona en dit jaar werden we overvallen door een overstroming na overmatige regenval.”

Overstroming

Woensdagmorgen 14 juli, kreeg Dirkjan te horen dat er veel regen werd verwacht. “De voorspellingen waren dat er zeker 30 á 40 millimeter regen zou vallen, uiteindelijk is er ruim 240 mm water gevalen in 48 uur). Ik belde mijn collega`s in de regio en vroeg hen naar hun ervaring met zware regenval in dit gebied. Ze vertelden dat het meestal niet zo erg was als van tevoren werd verspeld. Zeker tijdens het zomerseizoen verdwijnt het overtollige water meestal weer snel door de zon.” Woensdagavond werd de voorspelling afgegeven dat het water zou gaan stijgen tot het maximale winterniveau. “Dat betekent dat de kampeerplekken onder water komen te staan, dus ik besloot de kampeerders een accommodatie aan te bieden op de hoger gelegen plekken op de camping, zodat iedereen droog kon slapen. Alle spullen waren uit de tenten gehaald, zodat we enkel de tenten hoefden te poetsen, zodat de gasten weer snel van hun verblijf konden genieten als alles achter de rug was.”

Liesbeth en Dirkjan gebruiken allebei een andere Bijbelapp op hun telefoon. Die dag, terwijl de spanningen hoog oplopen, laat God hen weten dat Hij bij hen is, wat er ook staat te gebeuren. “Liesbeth had Jesaja 43:2 als dagtekst: Wanneer je zult gaan door het water, Ik zal bij je zijn, door rivieren, zij zullen je niet overspoelen, vertelt Dirkjan. “Zelf had ik psalm 46 als dagtekst. Samengevat staat daar: God is ons een toevlucht en kracht. We zullen niet bevreesd zijn, al veranderde de aarde van plaats. Laat haar water bruisen, laat het schuimen. God zal helpen, Hij is met ons. Dat gaf zoveel rust. Ik wist dat het hoe dan ook goed zou komen.”

Water buiten de oevers

Dirkjan hield die woensdagavond de waterstanden nauwlettend in de gaten. Elk half uur ging hij kijken hoe het ervoor stond. “Om half 1 ’s nachts stopte het met regenen. De voorspelling was dat het water nog anderhalf uur zou stijgen, maar daarna zou stabiliseren. Die anderhalf uur werd ruim zes uur; er kwam zoveel water uit de omliggende bergen, dat het water bleef stijgen. Op een gegeven moment trad het water buiten de oevers en liep alles onder.” De camping is een grote modderige watermassa geworden, maar als Dirkjan vrienden uit Duitsland spreekt beseft hij dat het bij hen nog is meegevallen en de schade beperkt is gebleven. “Zij zijn hun hele camping kwijt en moeten van voren af aan beginnen.”

Midden in de nacht vangen Dirkjan en Liesbeth hun verontruste gasten op, voorzien hen van koffie en stellen hen gerust. “We moesten de kalmte zien te bewaren, gasten geruststellen en tegelijkertijd beslissingen nemen, want die vrijdag zou het seizoen beginnen. Het water stond zo hoog dat kamperen geen optie meer was. Het laatste water was pas afgelopen maandag weg. Daarna was het pas mogelijk de schade op te nemen en aan het herstel te beginnen. We hebben echt geluk gehad dat de schade beperkt is gebleven tot de kampeerplekken. Het water heeft tegen de randen van de caravans gestaan, maar is niet naar binnen gestroomd.”

God helpt

Dirkjan is verwonderd over de manier waarop God elke keer laat zien dat hij bij hen is. “Eerst liet hij ons door afzonderlijke Bijbelteksten weten dat hij ons zou beschermen tijdens de overstroming en een dag later kregen wij een brief met de mededeling dat de subsidie over 2020 zou worden gestort, iets waar we al heel lang op zaten te wachten. Dezelfde dag stond het al op onze bankrekening, een beter moment voor een financiële injectie was er niet.”


Afgelopen winter maakten Dirkjan en Liesbeth iets soortgelijks mee. “Er kwamen te weinig boekingen binnen en ik wist het echt even niet meer. Een dag later ging de telefoon en werd mij verteld dat de subsidie van 2018 en 2019 binnen twee weken gestort zou worden. Dit soort ‘toevalligheden’ laten zo duidelijk zien dat God over ons waakt en voor ons zorgt. We zien zo duidelijk Zijn hand in ons leven. We vertrouwen op Hem en weten dat Hij altijd met een oplossing zal komen als wij het niet meer weten.”

Plaatselijke voetbalclub

Tot verwondering en dankbaarheid van Dirkjan en Liesbeth kregen zij van alle kanten hulp aangeboden. “Maandag stond hier opeens twintig man van de plaatselijke voetbalclub op de stoep om ons te helpen. Ook onze buren schoten te hulp, daarnaast mochten wij materialen lenen van de burgemeester. Mijn goede vriend is in zijn auto gesprongen en stond donderdagavond voor onze neus om mee te helpen. Zo bijzonder allemaal. Prachtig om dit met elkaar te kunnen doen.”

Er is zó hard gewerkt dat de camping vrijdag weer geopend kon worden. “We zijn er weer helemaal klaar voor om gasten te ontvangen en hopen dat we alsnog een mooi seizoen zullen krijgen. We hebben sprekers als Wim Hoddenbagh -die zijn hart al van jongs af aan heeft verpand aan deze camping- Geert Mollema, Richard Klein en mijn broertje Ruurt van Berkum uitgenodigd en er zal gewoon een animatieprogramma voor kinderen tot twaalf jaar zijn. Alles is weer veilig hier, ook voor onze jongste gasten; zij kunnen weer lekker in de speeltuintjes spelen.” 

Lees ook: Ieder jaar op vakantie met de familie

Beeld: deze foto komt van Unsplash en is geen foto van het terrein van Camping Val d’or

Geschreven door

Rita Maris

--:--