Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Plasticjager’ Anne Appelo geeft tips om minder plastic te verbruiken

‘Gemak is ook een keuze’

De komende weken komt kinderprogramma ‘Zapp Your Planet: Plasticjagers’ in actie om plasticvervuiling tegen te gaan en de walvis te redden. Waarom is het belangrijk om plastic te verminderen, en hoe kunnen wij daaraan bijdragen? EO-presentatrice Anne Appelo heeft heel wat geleerd van het programma en geeft tips om minder plastic te verbruiken.

Deel:

Een zak bamigroenten hier, een doosje champignons daar, boterhamzakjes voor je lunch, een paar flessen frisdrank erbij: in ons dagelijkse leven verbruiken we heel wat plastic. En dat moet stoppen, vinden ze bij Zapp Your Planet. Een groot deel van dat plastic belandt namelijk in zee, waardoor walvissen verstopt raken en verstikken. Vanaf 5 juni hopen Zapp-presentatoren samen met kinderen zoveel mogelijk geld op te halen voor het Wereldnatuurfonds.

EO-presentatrice Anne Appelo is door het tv-programma er extra bij stilgezet hoe belangrijk het is om goed voor de planeet te zorgen. “Ik wist het al wel, maar je bent je leven aan het leiden en laat het makkelijk los”, vertelt Anne. “Gemak is ook een keuze. In de supermarkt toch maar een nieuwe plastic zak kopen terwijl je er thuis nog dertig hebt liggen, bijvoorbeeld. Als je nagaat hóeveel plastic we verbruiken, schrik je.”

Misschien dat we straks geen walvis meer hebben. Dat vind ik heftig

“We zijn zo afhankelijk van de aarde. Ik vind dat we wat mogen teruggeven, in plaats van dat we alleen maar profiteren. Misschien dat we over een aantal jaren geen walvis meer hebben – daar kun je je bijna niks bij voorstellen, maar dat vind ik wel heel heftig. In de afgelopen jaren ben ik er wat bewuster mee bezig. Ook in documentaires zoals Seaspiracy ontdekte ik hoe we als mens bezig zijn om de planeet te vervuilen. Nu is bij mij die urgentie duidelijk: het moet écht anders.”

Tips om plastic te verminderen

En ook wij kunnen in ons dagelijkse leven een verschil maken, volgens Anne. “Ik koop nu zo min mogelijk producten waar plastic omheen zit. Veel supermarkten verkopen ook netjes waar je je fruit in kunt doen. In plaats van plastic flesjes gebruik ik een fles die je kunt hergebruiken. En op straat kijk ik nu meer om me heen om te zien of er afval ligt. Als ik wat zie, gooi ik het in de prullenbak.

Ik wil zo min mogelijk verspillen en zoveel mogelijk hergebruiken en recyclen. Ik probeer afval te scheiden en koop tegenwoordig tweedehands kleding, in plaats van alles nieuw te kopen bij een keten. Zo probeer ik steeds meer bij te dragen aan een betere planeet. Voor mij is het nog steeds een leerschool. Het is een levensstijl die je aan moet leren.”

Het hoeft niet meteen radicaal om. Begin met één ding

“Ik kan me voorstellen dat mensen snel terugvallen in het gemak. Het hoeft ook niet meteen radicaal om, ik denk ook niet dat dat kan. Begin met één ding, kijk hoe dat voor je werkt en probeer dan een volgende stap te maken. Doe het stap voor stap.”

Plasticjagen voor de walvis

“Waarom voert Zapp Your Planet actie voor de walvis? Omdat die dieren – de grootste dieren ter wereld – zorgen voor een gezonde zee en helpen tegen klimaatverandering. Bovendien is het al een bedreigde diersoort. Of de walvis blijft bestaan, ligt echt aan ons. Als mensen moeten we daarvoor zorgen.”

En daarom gaat Anne door het hele land langs bij kinderen die actievoeren. Het doel: geld ophalen én statiegeldflessen inzamelen die ze uiteindelijk kunnen inwisselen tegen geld. “Ik loop met de kinderen mee en moedig ze aan. Dat was superleuk om te doen. Je kunt op heel creatieve manieren actievoeren: sommigen bakten cupcakes en verkochten die langs de deuren, we hebben een avondvierdaagse georganiseerd waarbij we onderweg afval prikten, er is een sponsorloop en we hebben aan mensen bij de supermarkt gevraagd of we hun plastic flessen mogen gebruiken.”

De kinderen gaan er voor de volle duizend procent voor

“Het is zo leuk om te zien hoe enthousiast kinderen zijn. Ze gaan er voor de volle duizend procent voor. Tijdens de Avondvierdaagse moest élk stukje afval dat ze zagen, opgeruimd worden. Ze zochten in elk gaatje en kiertje, doken in bosjes en in het water om plastic eruit te vissen… Zo fanatiek! Langs de deuren hielden ze echt zo’n verkooppraatje om hun cupcakes te verkopen. Dat werkt aanstekelijk: de mensen voor wie ze het deden, reageerden heel positief.”

Bewustwording

De timing van het tv-programma is niet willekeurig: vanaf 1 juli komt er statiegeld op kleine flesjes. Die dag roept het kinderprogramma uit tot Zapp Your Planet: Plasticjagers Flestafette. Het doel is om zoveel mogelijk flesjes in te zamelen en geld op te halen voor de walvis. Op die dag wordt ook het eindbedrag van de actie bekendgemaakt.

“We hopen sowieso een mooi geldbedrag op te halen voor de walvis. Ook hoop ik dat er meer bewustzijn komt, dat mensen toch hun leefstijl gaan veranderen en duurzamer gaan leven. Dat is misschien wel het allerbelangrijkste doel op lange termijn. Kinderen zijn de toekomst, toch? Als ik zie hoe gepassioneerd die kinderen nu al zijn… Als we dit blijven doorzetten, kunnen we best een mooie toekomst tegemoet gaan.”

Lees ook: Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven
 

Tekst: Eline Visscher


Zapp Your Planet: Plasticjagers is vanaf zaterdag 5 juni vier weken lang te zien op Zapp rond 10:45 uur. Met Zappers Freek Vonk, Niek Roozen, Anne-Mar Zwart, Anne Appelo en Janouk Kelderman. Kijk voor meer informatie over het tv-programma, de actie en het belang om plasticvervuiling tegen te gaan op Zappyourplanet.nl.

--:--