Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Praten over seks: hoe doe je dat?

Praten over seks is belangrijk voor een gezonde relatie, schrijft Corina Schipaanboord in haar nieuwe boek 'Vertrouwelijk, open gesprekken over seksualiteit binnen het huwelijk'. Maar hoe pak je dat aan? Relatiecoach Cocky gaat hier in het boek verder op in en reageert op een aantal quotes van vrouwen.

Deel:

"Ik praat veel met Paul over onze seksuele relatie, maar daarnaast deel ik veel met mijn zussen." (Sharon)

Cocky: “Net zoals je allerlei andere zaken met anderen bespreekt, is het ook goed om dingen te delen over seksualiteit. Je hoeft daarbij echt niet helemaal in details te treden. Het kan zelfs nuttig zijn om dingen met vriendinnen te bespreken, waarover je het niet vaak met je man hebt. Een man kan niet altijd snappen wat er in dat ongelofelijke vrouwenbrein omgaat. Bijvoorbeeld bepaalde gedachtespinsels die je als vrouw kunt hebben. Het is fijn om te weten hoe andere vrouwen daarover denken. Zo kun je frustraties uiten en herkenning vinden. Dat alleen al kan zoveel doen. Maar kwesties die je echt dwars zitten in je seksuele relatie, moet je natuurlijk meteen bespreken met je partner. Die moet je niet laten dooretteren. Openheid hierover zegt veel over de veiligheid in je relatie. 

"Als we het nodig vinden, praten we erover, maar nooit tijdens de gemeenschap. Ik kan dan niet nadenken, want ik moet me volledig focussen." (Anna)

Cocky: “Je kunt het natuurlijk aangeven als je iets echt niet prettig vindt. Maar dingen uitpraten, kun je beter op een ander moment doen, anders zit je nog middenin je emoties en is de kans op felle reacties groot. Als iets je dwars zit, moet je dit altijd delen. Breng zoiets nooit als verwijt, maar verwoord het vanuit je eigen gevoel. Ook fijne herinneringen kun je met elkaar delen. Een kort gesprekje over wat je fijn vindt, of juist niet, kan al heel nuttig zijn.” 

"Mijn man en ik gebruiken altijd humor en codetaal." (Sandra)

Cocky: “Humor kan enorm helpen. Het haalt de zwaarte er wat vanaf. Soms scoort seks nou eenmaal geen tien, maar een vijf. Als het goed is, kun je bij elkaar blunderen, want je bent veilig bij elkaar.” 

 

Tips om het gesprek aan te gaan: 

  • Houd in gedachten dat je volstrekt normaal bent. Seksualiteit is zó persoonlijk, er is geen norm. Je bent niet raar als je meer of minder zin hebt, of ergens wel of niet van houdt.
  • Zoek geen bevestiging bij anderen om te ontdekken wat ‘normaal’ is, maar probeer er vooral gewoon over te praten. Dat doet al veel. 
  • Lees een boek over seksualiteit en geef het door aan een vriendin, zus of collega. Zo heb je een mooi opstapje voor een gesprek. 
  • Maak er geen zwaar moment van. Vraag gewoon eens tussen neus en lippen door wat je wilt weten, of vertel waar je mee zit. 


Dit artikel bevat inhoud uit het boek ‘Vertrouwelijk’ dat geschreven is door Corina Schipaanboord. In het boek vertellen zeventien vrouwen hoe zij hun seksuele relatie ervaren. Meer informatie over het boek en waar je het kunt kopen, vind je hier.

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--