Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tom Herlaar over EO-podcast 'En toen was ik mantelzorger'

'De zelfopoffering raakt me het meest'

Deel:

Het is vandaag de 'Dag van de mantelzorg'. Voor de EO en MantelzorgNL het moment om te komen met de nieuwe podcast En toen was ik mantelzorger. Hierin geeft radiopresentator Tom Herlaar de mantelzorgers een gezicht. Als je nog nooit met mantelzorg in aanraking bent geweest, heb je vaak geen idee wat het inhoudt.

EO-presentator Tom Herlaar is zelf vijftien jaar mantelzorger geweest van zijn moeder die parkinson had. Hij geeft aan dat het een lange en zwarte tijd was, maar ook een tijd om dankbaar voor te zijn. Hij herkent de verhalen die hij van mantelzorgers hoort, maar ook voor hem waren de gesprekken uit de podcast verrassend indrukwekkend. “Iedere mantelzorger heeft weer een ander verhaal. Wat mij het meest raakt is de zelfopoffering van de mensen, maar ook de uitzichtloosheid die sommige mantelzorgers ervaren."

Rouwproces

"Het is een rouwproces bij leven heeft een van de podcastgasten gezegd. Dat geeft wel aan hoe moeilijk mantelzorgen is. Ik hoop inzicht te kunnen geven wat er leeft bij mensen die mantelzorg verlenen en welke impact het heeft," zegt Tom Herlaar. "Daarnaast hoop ik dat de podcast een steun is voor mensen die zelf mantelzorger zijn.”

Ik hoop duidelijk te maken wat er leeft bij mensen die mantelzorg verlenen 

In Nederland geven jaarlijks zo’n vijf miljoen zestien-plussers hulp aan hun partner, familie, vriend of buur die hulp nodig heeft vanwege een lichamelijke, psychische, verstandelijke beperkingen of ouderdom. "Hun verhaal is altijd verschillend en vraagt veel van hen," benadrukt Tom. "MantelzorgNL geeft aan dat het soms moeilijk is om precies te snappen wat er allemaal gebeurt als je plotseling mantelzorger wordt en welke emoties daarbij komen kijken. Daarom is de podcast ook interessant voor zorgprofessionals. Het is goed om die emotionele lading van mantelzorg te kennen. Zulke indringende verhalen horen we ook in deze podcast.”

Luister naar de podcast: 'En toen was ik mantelzorger'

Woensdag 10 november – op de ‘Dag van de mantelzorg’ – komt de EO in samenwerking met MantelzorgNL met de podcast ‘En toen was ik mantelzorger’. In deze nieuwe EO-podcast gaat radiopresentator Tom Herlaar in gesprek met acht verschillende mantelzorgers. De eerste drie afleveringen zijn vanaf vandaag te beluisteren via de bekende streamings-apps en op eo.nl/podcasts.

--:--